AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia cumpără cel mai modern tanc al SUA. Nu toți iau fiare...

Polonia cumpără cel mai modern tanc al SUA. Nu toți iau fiare vechi

Polonia cumpără cel mai modern tanc al SUA. Nu toți iau fiare vechi

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat vineri, 18 februarie,  vânzarea prevăzută a 250 de tancuri Abrams Poloniei, în timp ce Washingtonul încearcă să consolideze apărarea acestui aliat cheie est-european pe fondul unei amenințări tot mai mari de război între Ucraina și Rusia vecine.

Austin a făcut anunțul în timpul unei călătorii la Varșovia, unde liderii polonezi au fost alarmați de desfășurarea a mii de militari ruși în Belarus, parte a unei masive masări rusești în jurul Ucrainei despre care NATO spune că poziționează Moscova pentru o invazie.

Cea mai modernă versiune Abrams

„Unele dintre aceste forțe sunt la mai puțin de 200 de mile de granița poloneză”, a spus Austin.

Vânzarea tancurilor Abrams către Polonia, care găzduiește și o viitoare bază americană de apărare antirachetă, este un alt semn al unei relații de apărare profunde și în creștere cu SUA. Urmează unei desfășurări de aproape 5.000 de soldați americani suplimentari în Polonia, precum și avioane de luptă suplimentare, ca parte a răspunsului Washingtonului la criza din Ucraina.

Tancul de luptă Abrams M1A1 are un echipaj de patru persoane și are un tun încărcat manual care poate trage împotriva vehiculelor blindate ale inamicului și chiar a aeronavelor care zboară la joasă înălțime, potrivit producătorului General Dynamics.

„Aceasta este cea mai modernă versiune a lui Abrams și va oferi Poloniei o capacitate de blindate foarte avansată”, a declarat Austin într-o conferință de presă, scrie Swissinfo.

Vizita lui Austin intervine în momentul în care SUA își finalizează desfășurarea a 4.700 de soldați suplimentari din Divizia 82 Aeropurtată, dublând  prezența trupelor americane în Polonia.

author avatar
Tudor Borcea