AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia comandă nave de spionaj. Tensiuni puternice cu Rusia în Marea Baltică

Polonia comandă nave de spionaj. Tensiuni puternice cu Rusia în Marea Baltică

Polonia comandă nave de spionaj. Tensiuni puternice cu Rusia în Marea Baltică

Grupul suedez de armament Saab a anunțat vineri un contract în valoare de 620 de milioane de euro pentru furnizarea a două nave de informații militare către Polonia, pe fondul creșterii tensiunilor cu Rusia în zona baltică.

 

Livrările sunt planificate „în cursul anului 2027”, a precizat grupul aerospațial și de apărare Saab într-un comunicat. Cele două nave sunt specializate în informații electromagnetice și interceptarea semnalelor („signal intelligence” sau SIGINT), a precizat Saab.

Marea Baltică devine „lac NATO”

Astfel de nave militare „sunt folosite pentru a permite colectarea de date folosind întregul spectru de informații navale”, explică grupul suedez.

Saab va fi operatorul principal al contractului pentru proiectarea și producția navelor, dar acestea vor fi fabricate în Polonia, într-un șantier al subcontractantului Remontowa Shipbuilding, informează Le Journal de Montreal.

Comanda vine pe fondul creșterii tensiunilor în Marea Baltică în urma invaziei Rusiei în Ucraina, în special în jurul enclavei rusești Kaliningrad, o zonă puternic militarizată situată între Polonia și Lituania.

La sfârșitul lunii septembrie, sabotajul subacvatic al gazoductelor Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Germania, a plasat, de asemenea, Marea Baltică în centrul tensiunilor internaționale.

Când cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei vor fi aprobate, toate statele riverane din afara Rusiei vor fi membre ale alianței militare occidentale.

Considerată cândva un „lac sovietic” în timpul Războiului Rece, în care doar Danemarca era membră NATO, Baltica a devenit un „lac NATO”, subliniază experții.

Înaintea Finlandei și Suediei, care au fost neutre și nu s-au aliniat, Polonia în 1999 și cele trei țări baltice (Estonia, Letonia și Lituania) în 2004 au aderat deja la Alianța Atlantică, la câțiva ani după încheierea Pactului de la Varșovia.

author avatar
Tudor Borcea
639 afisari

1 COMENTARIU

  1. ROG ADMINSTRATORII ȘI IT-IȘTII DE PE SITE SĂ RAPORTEZE LINKUL CATRE POZA CU PORNOGRAFIE INFANTILĂ ȘI PEDOFILIE PUS DE ACEST BOLNAV PSIHIC ȘI PEDOFIL BARBU LA ARTICOLUL CU EOLIENELE?!
    (**POZA CU MINE ȘI NEPOTUL MEU ÎN ANII 90**)
    SE POATE AFLA IP-UL FOARTE SIMPLU, CA SĂ FIE AMENDAT ȘI TRIMIS LA PUȘCĂRIE ACEST GUNOI PEDOFIL!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger