AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia cere despăgubiri de 1.300 de miliarde de euro Germaniei. În plină...

Polonia cere despăgubiri de 1.300 de miliarde de euro Germaniei. În plină criză energetică, trecutul încaieră Varșovia și Berlinul

Polonia cere despăgubiri de 1.300 de miliarde de euro Germaniei. În plină criză energetică, trecutul încaieră Varșovia și Berlinul / Foto: printscreen

Polonia cere o „soluționare juridică și materială permanentă, completă și definitivă a consecințelor agresiunii și ocupației germane din 1939-1945”.

Ministrul polonez de Externe a declarat luni că țara sa dorește să înceapă negocierile cu Germania cu privire la reparațiile pentru cel de-al Doilea Război Mondial, estimate de Varșovia la 1.300 de miliarde de euro.

„O înțelegere bazată pe dreptate și adevăr”

Ministrul Zbigniew Rau a declarat luni presei că a semnat o notă diplomatică în care își exprimă „convingerea (…) că părțile trebuie să ia măsuri imediate pentru o reglementare juridică și materială permanentă, completă și definitivă a consecințelor agresiunii și ocupației germane din 1939-1945”.

Nota urmează să fie transmisă șefei diplomației germane, Annalena Baerbock, care este așteptată luni seara la Varșovia și care urmează să se întâlnească marți cu Zbigniew Rau, informează Le Figaro.

Soluția ar trebui să includă „plata de către Republica Federală Germania a compensațiilor pentru pierderile materiale și nemateriale cauzate statului polonez de această agresiune și ocupație”, a declarat Zbigniew Rau.

Potrivit ministrului, acordul ar trebui să includă, de asemenea, plata de compensații pentru victimele agresiunii naziste și pentru membrii familiilor acestora, precum și o soluție sistemică la problema bunurilor culturale poloneze și a documentelor de arhivă confiscate.

„O astfel de înțelegere va permite ca relațiile polono-germane să se bazeze pe dreptate și adevăr, va duce la închiderea unor capitole dureroase ale trecutului și va asigura dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale în spiritul bunei vecinătăți și al cooperării prietenești”, a subliniat Zbigniew Rau.

Într-un raport publicat la 1 septembrie, Varșovia a estimat pierderile suferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la 6,2 trilioane de zloți (1 300 de miliarde de euro).

Din acest total, „o parte foarte importantă este reprezentată de despăgubirile pentru moartea a peste 5,2 milioane de cetățeni polonezi”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ, Lege și Justiție, adăugând că procesul până când Polonia va primi aceste reparații va fi „lung și dificil”.

Berlinul are altă variantă

Potrivit Germaniei, Polonia a renunțat la reparațiile de război în 1953 și a confirmat această renunțare de mai multe ori.

În trecut, Berlinul a prezentat aceleași argumente împotriva cererilor de despăgubiri ale Greciei. Pentru opoziția liberală poloneză, dezbaterea privind reparațiile de război relansată de conservatori are în principal un scop politic intern, cu un an înainte de alegerile parlamentare.

author avatar
Tudor Borcea
360 afisari

10 COMENTARII

  1. Stranie ,,coincidenta”! De cand a inceput conflictul din Ucraina, Polonia adulmeca tot mai mult cascavalul ! Istoria ne aduce aminte si nu iarta.

    • …acu si-au tras teava de gaze separata din Norvegia, la o zi dupa ce Nord Stream a fost aruncata in aer!
      …Acu, ce sa spun, bravo lor ca stiu sa-si apere interesele!
      uitati-va la noi… vin americanii si fac ce vor in Romania, de parca e parcarea lor, si nici macar de liber la vize nu avem parte…! Dulapul de la Cotroceni ii pupa in dos permanent!
      …in schimb polonezii…alt luat si alti lideri…!

  2. PUTETI MANCA LINISTITI COLIVA UE.
    S-A FACUT PARASTASUL DE 6 SAPTAMANI SI S-AU IMPARTIT PACHETELE CU POMANA.
    MORTUL DEJA A INTRAT IN PUTREFACTIE.E O STARE GELATINOASA ACUM A CADAVRULUI,SE FACE CA PIFTIA DUPA CATEVA LUNI.
    52 afisari

  3. Prostănaci care cântă prohodul UE le recomand sa tacă ca le pute gura căcat, și dacă nu le place UE sa se mute în Rusia. Polonia are dreptate dar și Rusia trebuie să plătească despăgubiri Poloniei cel puțin triple față de cele datorate de nemți.

    • Cel mai bine e sa te duci tu-n (m)UE. Se ofera multi sa-ti umple cutia limbii cu prepeleac.

  4. Va salut ! Ce au cu Germania , polonezii ? Nu le_a platit destul ? Urat din partea Poioniei, membra UE. Daca ii cere Poloniei si Romania despagubiri ? Daca ii cere si Cehia si Slovacia, ce zice Polonia, ar plati ? Sa lase Germania in pace, ca si pe Polonia au lasat_o altii in pace, inclusiv Germania, cu zeci de miliarde de dolari la sfarsitul anilor ” 80
    Cate generatii ale Germaniei trebuie sa mai plateasca ? Seara perfecta tuturor ! Si polonezilor…

    • Niste gunoaie pe post de glande anexe ale intereselor SUA si UK, taman in mijlocul UE. Nu stiu cat le mai trebuie europenilor sa-i cheme pe acesti serpi si sa ii intrebe, frumos, politicos, „baieti, in ce parte vreti sa apucati, ca de mers cu noi nu mai mergeti?”… sa iasa jigodiile din UE daca nu le place, dar nu ies, ca le plac banii moca de la Bruxeless, aia platiti de nemtii carora le cer despagubiri inchipuite acum. Cine sa le construiasca tara, satrapii de la Washington sau interlopii de la Moscova? Sa fim seriosi…

    • Dle Maier de ce au fost necesare11sept2001?…pentru ca mafiotii din banci s-au tot furat intre ei si au ajuns la concluzia ca trebuie sa-i fure pe altii cu petrol si resurse vezi „7countries in5years” generalulAlbertStubblebine
      Acum bancherii se mananca intre ei…asazisa mafie kazara familiile cu FED BCE CITY OF LONDON care tiparescUSD si EURO baga zazanie si scandal sa inceapa razboiul mondial

  5. Sunteti niste habanisti,niste tampiti.Hitler a distrus Polonia,cum fac acum rusii in Ucraina. Si noua ne datoreza Germania vreo 6 miliarde de Euro. Hitler cumpara si platea cinstit Romaniei pt. petrol,alimente,etc. La un moment dat platile au incetat din cauza razboiului pierdut.Romania are dovezi,acte,dar nu exista vointa politica,Piele lunga de exemplu pe cand se tinea de fusta coanei Merkel,se spune ca a asigurat-o cu ” marinimie ” ca Romania nu are pretentii.Pt. amanunte,adrsati-va Domnului fost senator Ghise care a si facut o interpelare in Parlament,pe aceasta tema.Zace ura si prostia in voi.

  6. In anul 1990 Polonia avea o DATORIE la FMI de 40 de mld.dolari($).si a fost IERTATA de obligatia de plata. Romania avea o datorie de 11mld.dolari, ACHITATA intregral (total) in 1989. Asa ca CIOCUL MIC pentru Polonia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger