AcasăȘTIRI EXTERNEPolonia, acuzată că a folosit politic programul de spionaj Pegasus

Polonia, acuzată că a folosit politic programul de spionaj Pegasus

Polonia, acuzată că a folosit politic programul de spionaj Pegasus

Polonia a respins marți acuzațiile că a folosit software-ul de spionaj Pegasus în scopuri politice, după ce un cunoscut avocat care se opune guvernului național-populist și un procuror au declarat că au fost vizați.

„Insinuarea că serviciile poloneze au folosit metode operaționale în scopuri politice este nejustificată”, a declarat Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al ministerului responsabil de serviciile secrete.

Specialiști străini confirmă

Roman Giertych, un avocat implicat în mai multe cazuri împotriva partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a declarat pentru cotidianul Gazeta Wyborcza că Polonia foloseşte programul spion Pegasus „pentru a combate opoziția democratică”.

„Folosirea acestui tip de program pentru a lupta împotriva opoziției elimină complet sensul alegerilor democratice”, a spus el, explicând că spyware-ul a fost folosit înainte de alegerile din 2019.

Ewa Wrzosek, un procuror și o figură a opoziției, a mai spus că spyware-ul a fost folosit împotriva ei și a susținut că a fost alertată de Apple, scrie Le Figaro.

Citizen Lab, un laborator de monitorizare a securităţii cibernetice cu sediul în Canada, a confirmat utilizarea programului Pegasus împotriva celor doi. „Am efectuat aceste investigaţii şi am confirmat celor două persoane că au fost infectate în mod repetat cu programul de spionaj Pegasus”, a declarat John Scott Railton, cercetător principal la Citizen Lab.

Varșovia a cheltuit milioane de euro pe programe-spion

Odată instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie și datele utilizatorului, dar și activarea dispozitivului de la distanță pentru a capta sunete sau imagini.

Canalul privat de televiziune polonez TVN a raportat în 2019 că agenția de stat anticorupție CBA a cheltuit 7,6 milioane de euro pe programe spion pentru telefoane.

Stanislaw Zaryn a declarat, marți, că activitățile de „control operațional” s-au desfășurat în condițiile legii, numai după obținerea acordului procurorului general și a unei hotărâri judecătorești. El nu a confirmat sau infirmat dacă Polonia a folosit Pegasus.

Contactat, proprietarul israelian al programului Pegasus, compania NSO Group,  a spus că acesta a fost vândut doar „agențiilor legitime de aplicare a legii care folosesc aceste sisteme în baza mandatelor pentru a lupta împotriva criminalilor, teroriștilor și corupției”.

„Atâta timp cât o țară democratică folosește în mod legal instrumente pentru a investiga o persoană suspectată că a comis o infracțiune, acest lucru nu ar fi în nici un caz considerat un abuz al acestor instrumente”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului NSO.

La începutul anului, Ungaria era singura țară din UE citată de un consorțiu de jurnaliști de investigație ca potențial utilizator al Pegasus, cu sute de ținte printre care jurnaliști, avocați și alte persoane publice.

Un înalt oficial al partidului de guvernământ, Fidesz, din Ungaria, Lajos Kosa, a confirmat luna trecută că țara sa a folosit software-ul.

author avatar
Tudor Borcea