AcasăȘTIRI EXTERNEPolonezii, chemați din nou la urne. Bătălia finală pentru președinția Poloniei

Polonezii, chemați din nou la urne. Bătălia finală pentru președinția Poloniei

Polonia

Polonezii ies, duminică, la urne în al doilea tur al prezidenţialelor. Bătălia finală se dă între conservatorul Andrzej Duda, președintele în exercițiu al Poloniei, și primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski.

Duda a câștigat primul tur al alegerilor, care a avut loc în urmă cu două săptămâni, dar fără o majoritate absolută. Aparent, el ar trebui să aibă o sarcină lejeră, având nevoie de doar încă 7-8% din voturi, în timp ce Trzaskowski are o sarcină aproape imposibilă de a acoperi un ecart de 20% pentru a câștiga.

Circa 30 de milioane de polonezi sunt aşteptaţi să-şi aleagă preşedintele, inclusiv peste o jumătate de milion de alegători din afara ţării. Mulţi dintre ei votează prin corespondenţă, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19, care a determinat şi amânarea alegerilor prezidenţiale iniţial programate pentru luna mai.

În primul tur prezenţa la vot a fost de 64,5%, cea mai ridicată din ultimii 25 de ani, iar la al doilea tur de regulă prezenţa este şi mai ridicată.

Măsuri de protecție pentru alegători

Pentru a respecta precauţiile impuse de coronavirus, la vot alegătorii sunt obligaţi să stea la doi metri distanţă unul de altul şi să poarte măşti de protecţie şi sunt încurajaţi să-şi aducă propriile instrumente de scris şi să folosească soluţii dezinfectante la intrarea în secţii.

Votul a început la ora 07.00 a.m. şi urnele se închid la ora 09.00 p.m., când sunt aşteptate rezultatele exit-polurilor. Ultimele sondaje indică şanse egale între cei doi candidaţi. Rezultatul scrutinului va fi decisiv pentru viitorul guvernului PiS, pe care criticii îl acuză de subminarea libertăţilor democratice dobândite la căderea comunismului, acum trei decenii.

Alegerile de duminică au o semnificație crucială

Alegerea președintelui va fi una crucială atât pentru Polonia, cât și pentru regiunea Europei Centrale și de Est, fiindcă stabilește un trend între două modele de dezvoltare politică: unul conservator-tradiționalist, populist, naționalist, cu tendințe autoritare și cu o politică externă marcată de fobii istorice.

Cel de-al doilea model este marcat de o Polonie cu un lider regional deschis la dialog, o ancoră a modelului democratic occidental și a dezvoltării relațiilor constructive cu lumea din jur. Scrutinul este și un plebiscit asupra încrederii în partidul de guvernământ și așa-numitul model al democrației iliberale. De altfel, sloganul de campanie al liberalului Trzaskowski sună simplu: „Ne-a fost de-ajuns!”, potrivit rfi.ro.

author avatar
Andreea Vlad
91 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger