AcasăȘTIRI EXTERNEPolițiștii, atacați cu gloanțe de deținuți. Au fost aduse trupe de elită...

Polițiștii, atacați cu gloanțe de deținuți. Au fost aduse trupe de elită și un tanc

Polițiștii, atacați cu gloanțe de deținuți. Au fost aduse trupe de elită și un tanc

Polițiștii ecuadorieni au fost atacați cu focuri de armă de deținuții din închisoarea Guayaquil din sud-vestul țării, unde aproximativ 118 persoane au murit – din care șase decapitate – în ciocnirile de marți, cel mai grav masacru din istoria carcerală a Americii Latine.

În timp ce poliția se lupta să preia controlul asupra închisorii, joi seară, „în timpul intervenției (…) au fost întâmpinați cu focuri de din partea persoanelor private de libertate”, a scris pe Twitter poliția națională ecuatoriană.

Puști, pistoale, muniție, confiscate de la deținuți

Chiar înainte de incursiunea forțelor de securitate, a avut loc un schimb de focuri între deținuți, patru persoane fiind rănite, a spus comandantul poliției, Tannya Varela.

Situația a fost preluată de agenți și „controlul centrului penitenciar este menținut”, a adăugat ea. Un videoclip publicat de instituție arată ofițeri de poliție de elită, însoțiți de soldați și un tanc intrând în unitate.

În urma împușcăturilor, polițiștii au declarat că au confiscat două puști, trei pistoale, gloanțe și telefoane mobile în închisoare, care găzduiește 8.500 de deținuți pentru o capacitate de 5.300, ceea ce reprezintă o supraaglomerare de 60%, scrie Boursorama.

De marți până joi au avut loc ciocniri violente în închisoarea Guayaquil între grupări criminale legate de traficul de droguri. Aproximativ 118 persoane au fost ucise și 86 rănite, au informat joi seară autoritățile judiciare.

Supraaglomerare carcerală și droguri

Numărul total al deținuților a crescut cu 30% în ultimii șase ani, iar bugetul a fost redus de la 150 milioane dolari la 99 milioane dolari în aceeași perioadă.

Ecuador are 65 de închisori cu o capacitate de 30.000 de locuri, dar găzduiește 39.000, o supraaglomerare de 30% în medie la nivel național.

Pentru a reduce această supraaglomerare a penitenciarului, guvernul și-a anunțat intenția de a construi mai multe infrastructuri penitenciare, de a acorda grațiere pentru aproximativ 2.000 de deținuți cu vârsta peste 65 de ani și care suferă de boli sau dizabilități și de a repatria străinii condamnați să-și completeze pedeapsa în țările lor de origine.

Aproximativ 10% din populația penitenciarelor din țară este străină, în majoritate columbieni sau venezueleni.

author avatar
Tudor Borcea
322 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger