AcasăȘTIRI EXTERNEPolițist din Bulgaria, rănit grav de un microbuz cu migranți. Demisie la...

Polițist din Bulgaria, rănit grav de un microbuz cu migranți. Demisie la vârf în Ministerul de Interne

Polițist din Bulgaria, rănit grav de un microbuz cu migranți. Demisie la vârf în Ministerul de Interne / Foto: printscreen

Un bulgar care transporta migranți sirieni a lovit, marți, o mașină a poliției, rănind un polițist și alte patru persoane, potrivit Ministerului de Interne, care a deplâns creșterea numărului de astfel de incidente.

Vehiculul, un microbuz în care se aflau 12 migranți sirieni, nu a oprit la un punct de control la 40 de kilometri sud de capitala Sofia, în Bulgaria, iar ulterior s-a ciocnit cu o mașină de poliție care-l urmărea pe șoseaua de centură din zona Kazicene.

Demisie la vârf în Ministerul de Interne

Un ofițer de poliție în vârstă de 51 de ani și un migrant în vârstă de 20 de ani au suferit răni la cap, starea ofițerului fiind de natură să-i pună în pericol viața, a anunțat Spitalul Sfânta Ana din Sofia.

Trei migranți sunt spitalizați cu răni ușoare. Șoferul, un bulgar care conducea fără permis și care era cunoscut de poliție, a fost de asemenea rănit.

Secretarul general al Ministerului de Interne, Petar Todorov, și-a anunțat, marți,  demisia pentru a denunța inacțiunea guvernului, în timp ce incidentele se înmulțesc de trei luni. „Asistăm la o epidemie de acest tip de infracțiuni”, a declarat Marian Marinov, judecătorul de instrucție însărcinat cu ancheta în acest caz, scrie Le Figaro.

Bulgaria, membră a Uniunii Europene, dar care nu face parte din spațiul Schengen, are 269 km de frontieră terestre externă comune cu Turcia și a înregistrat o creștere a numărului de treceri ilegale.

Incidentul amintește de cel care a avut loc pe 25 august la Burgas, la Marea Neagră. Doi polițiști au fost uciși când au fost loviți de un autobuz plin de migranți, pe care au încercat să-l oprească.

Autoritățile au consolidat și echipat cu camere de luat vederi un gard de sârmă ghimpată lung de 234 km. A fost lansată o campanie de combatere a corupției din poliție și vamă. În cadrul ministerului, Petar Todorov a cerut o legislație mai dură împotriva contrabandiștilor, care erau condamnați în general la simple amenzi.

La 8 noiembrie, un polițist în vârstă de 30 de ani care patrula la graniță a fost, de asemenea, ucis de focuri de armă trase de pe teritoriul turc.

Din ianuarie, Bulgaria a oprit 14.427 de imigranți ilegali, față de 8.254 în 2021, potrivit Ministerului de Interne.

author avatar
Tudor Borcea