AcasăȘTIRI EXTERNEPoliticienii democrați fug din Texas pentru a împiedica adoptarea unei legi controversate

Politicienii democrați fug din Texas pentru a împiedica adoptarea unei legi controversate

Politicienii democrați fug din Texas pentru a împiedica adoptarea unei legi controversate

Zeci de congresmeni democraţi din Texas şi-au părăsit luni, 12 iulie, statul din sudul SUA pentru a împiedica adoptarea unei controversate legi electorale, dorită de majoritatea republicană din parlamentul texan.

O deliberare în cadrul unei adunări poate fi valabilă numai dacă se atinge cvorumul, adică numărul minim de membri prezenți.

Plecăm și torpilăm

Legea din Texas autorizează arestarea oficialilor de stat aleși care sunt absenți în timpul sesiunilor de vot și aducerea lor, cu forța, dacă este necesar, în incinta Parlamentului. Acesta este motivul pentru care acești oficiali aleși au decis să fugă într-un loc în care poliția din Texas nu are autoritatea de a acționa.

„Eu şi colegii mei democraţi părăsim statul pentru a împiedica realizarea cvorumului şi pentru a torpila proiectul de lege de restrângere a votului în Texas”, a declarat într-un mesaj pe Twitter James Talarico, deputat democrat din Camera Reprezentanţilor a statului Texas, scrie Ouest-France.

Vicepreședinta SUA îi salută

Parlamentarul a afirmat că zboară la Washington şi, ulterior, a postat pe Twitter o fotografie care îl arăta la scara unui avion, alături de o altă membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din Texas.

Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, i-a salutat, în cursul unei vizite în Michigan pe aceşti parlamentari „care apără drepturile tuturor americanilor şi tuturor texanilor de a-şi face auzită vocea prin vot, fără obstacole”.

Republicanii: „Este timpul să revină la muncă”

Între timp, guvernatorul republican din Texas, Greg Abbott, a crfiticat plecarea lor. „Decizia democraților din Texas de a împiedica îndeplinirea cvorumului (…) dăunează texanilor care i-au ales să servească. În timp ce traversează țara în avioane private confortabile, lasă în urmă probleme nerezolvate ”, a spus el într-un comunicat. „Este timpul să ne întoarcem la muncă”, a mai argumentat Greg Abbott pe Twitter.

Democrații aleși din Texas sabotaseră deja la sfârșitul lunii mai adoptarea acestei legi restrictive privind organizarea alegerilor electorale, calificată atunci un „atac împotriva democrației” de către președintele Joe Biden.

Ei au părăsit în masă scrutinul organizat pentru proiectul de lege în parlamentul texan şi cvorumul necesar nu a putut fi atins.

Bazinul electoral afro-american

Această lege, dorită de republicani după exemplul celor deja adoptate în Georgia şi Florida, vizează oficial să facă alegerile mai sigure prin interzicerea votului „drive-in” sau prin introducerea a numeroase restricţii legate de orarul de votat şi votul prin corespondenţă.

Dar aceste restricţii vizează cel mai adesea dispoziţii facilitând votul minorităţilor, în special al afro-americanilor, majoritar pro-democraţi.

După alegerile prezidenţiale din noiembrie, proiectele de lege care limitează accesul la vot s-au înmulţit în statele controlate de republicani. Președintele Joe Biden urmează să vorbească marți din Philadelphia, pe Coasta de Est, despre „acțiunile sale de protejare a dreptului sacru, constitutional, de a vota”.

author avatar
Tudor Borcea
407 afisari
Zenville

Ultimele știri

SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne

Guvernul SUA a prezentat condoleanțe pentru moartea președintelui Raisi, dar va continua să ceară socoteală Iranului „pentru comportamentul destabilizator”, a anunțat luni purtătorul de...

VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2

Pompierii din Capitală intervin luni seara la un incendiu cu degajări mari de fum izbucnit într-o clădire dezafectată din Sectorul 2.Potrivit ISU București-Ilfov, incendiul...
proger