AcasăȘTIRI EXTERNEPolitica „zero Covid-19”. China, prinsă în propria capcană. De ce Beijingul demonizează...

Politica „zero Covid-19”. China, prinsă în propria capcană. De ce Beijingul demonizează virusul

Politica „zero Covid-19”. China, prinsă în propria capcană. De ce Beijingul demonizează virusul / Foto: printscreen

Angajamentul președintelui Chinei, Xi Jinping, luat la cel de-al 20-lea congres al PCC, de a susține și continua politica „zero Covid-19” alimentează deja scene de haos și mizerie în întreaga țară și afectează puternic economia.

Ciclul repetat de închideri, carantine și testări în masă are un preț ridicat asupra economiei și societății. Răbdarea publicului se epuizează, iar frustrările cresc.

Scene de groază în toată țara

În orașul Xining din nord-vestul țării, locuitorii și-au petrecut săptămâna trecută implorând cu disperare alimente, în timp ce sufereau în timpul celei mai recente închideri stricte a țării; în vest, în Lhasa, capitala regională a Tibetului, mulțimi furioase au protestat pe străzi după mai mult de 70 de zile de ordine de a rămâne acasă.

În provincia centrală Henan, muncitorii au abandonat în masă o uzină Foxconn, mergând pe jos kilometri întregi pentru a scăpa de o epidemie la cel mai mare centru de asamblare a iPhone-urilor din China. Și, în Shanghai, centrul financiar din estul țării, situația este sumbră chiar și la Disneyland – parcul și-a închis brusc porțile luni pentru a se conforma măsurilor de prevenire a Covid-19, prinzând în capcană vizitatorii pentru teste obligatorii.

În multe alte părți ale țării, închiderile, carantinele obligatorii, decretele neîncetate de testare în masă și restricțiile de călătorie continuă să paralizeze afacerile și viața de zi cu zi, chiar dacă restul lumii trece peste pandemie. În loc să relaxeze restricțiile Covid-19 – așa cum sperau unii în perioada premergătoare remanierii cincinale a conducerii Partidului Comunist – autoritățile chineze le-au intensificat după ce Xi a aprobat această strategie.

„Al 20-lea Congres al partidului nu a oferit un calendar pentru trecerea de la zero-Covid. În schimb, a evidențiat importanța rămânerii la abordarea existentă”, a declarat Yanzhong Huang, cercetător senior pentru sănătate globală la Council on Foreign Relations din New York. Congresul l-a consolidat pe Xi ca lider suprem fără rival, cu aliați de nădejde – inclusiv cu cei care i-au aplicat cu loialitate politicile „zero Covid-19”.

Oficialii nu schimbă direcția

Un zel reînnoit pentru această politică poate fi văzut cel mai clar în orașele mai mici. În timp ce metropole precum Beijing și Shanghai se pot baza pe experiențele lor în cazul unor erupții majore a cazurilor pentru a pune în aplicare măsuri de izolare mai bine direcționate, orașele mai mici, care nu dispun de un astfel de know-how, tind să urmărească obiectivele de zero Covid într-o manieră mai agresivă și mai extinsă, a declarat Huang.

Luni, în orașul Baoding, provincia Hebei, un tată care agita un cuțit a trecut prin punctul de control Covid într-o încercare disperată de a cumpăra lapte praf pentru fiul său. Înregistrarea video a scenei și arestarea sa ulterioară au stârnit revoltă pe internet; a doua zi, poliția locală a încercat să calmeze spiritele spunând că bărbatul a fost amendat cu doar 100 de yuani (13,75 USD) și că „problema laptelui praf” al copilului său a fost „rezolvată în mod corespunzător”.

Marți, moartea unui copil de 3 ani în Lanzhou, în provincia Gansu, a stârnit o altă revoltă, după ce familia copilului a declarat că măsurile de izolare au întârziat intervențiile ambulanței.

Oficialii chinezi din domeniul sănătății susțin că schimbarea de direcție acum ar risca o creștere uriașă a numărului de infecții și de decese care ar putea copleși sistemul fragil de sănătate al țării, scrie CNN.

„Pur și simplu nu funcționează”

Până în prezent, Beijingul a refuzat să aprobe pentru utilizare vaccinurile cu ARNm dezvoltate în țările occidentale, care s-au dovedit a fi mai puternice decât cele produse și utilizate în China. Experții spun că China nu dispune, de asemenea, de un plan de răspuns de urgență pentru a face față la valul de infecții. Dar Jin Dongyan, un virusolog de la Universitatea din Hong Kong, a declarat că astfel de scenarii catastrofale ar putea fi evitate cu o pregătire adecvată.

În loc să cheltuiască timp și resurse uriașe pentru teste, depistarea contactelor, carantină și impunerea de închideri, autoritățile ar trebui să introducă vaccinuri și terapii antivirale mai eficiente și să crească rata de vaccinare în rândul persoanelor în vârstă, a spus Jin. Cu o imunitate sporită, cazurile asimptomatice sau ușoare ar putea fi lăsate să se recupereze la domiciliu – eliberând spațiu în spitale pentru tratarea cazurilor mai grave, a spus el.

„Utilizarea măsurilor de izolare pentru a face față unei boli infecțioase cu o rată de mortalitate scăzută și o transmisibilitate ridicată nu mai este adecvată. Întreaga lume a renunțat la această abordare – nimeni nu poate suporta costurile, pur și simplu nu funcționează”, a spus el.

Autoritățile au demonizat virusul

Un alt obstacol în calea trecerii de la politica zero-Covid este frica omniprezentă de virus în rândul unor mari părți ale publicului, insuflată de guvernul chinez pentru a justifica măsurile sale dure de control, spun experții.

„Autoritățile au demonizat Covid-19, exagerând gravitatea și rata de mortalitate a acestuia și vorbind despre simptomele de lungă durată. Mulți oameni obișnuiți se tem încă foarte mult de acest virus, pacienții recuperați suferind de discriminare și stigmatizare severă”, a declarat Jin.

În parte, astfel de temeri au fost cele care au determinat mii de muncitori să fugă panicați de la fabrica Foxconn din Zhengzhou, a spus el. Zhengzhou, un oraș cu 12 milioane de locuitori, a impus luna trecută măsuri ample de izolare după ce a identificat zeci de cazuri de Covid-19. Uzina Foxconn se luptă pentru a controla un focar de la jumătatea lunii octombrie, deși compania nu a dezvăluit numărul de infecții în rândul lucrătorilor săi. Miercuri, zona economică a aeroportului Zhengzhou, unde se află fabrica Foxconn, a anunțat noi măsuri de izolare.

Un nou val de infecții așteptat la iarnă

Yanzhong Huang, expertul de la Council on Foreign Relations, a declarat că concepțiile greșite despre virus ar complica lucrurile dacă China ar decide la un moment dat să renunțe la politica zero Covid. „Chiar dacă, în viitor, China dorește să schimbe povestea și să minimalizeze gravitatea bolii, unii oameni ar putea să nu creadă în noua versiune”, a spus el.

Pe măsură ce se apropie iarna, experții avertizează că China ar putea fi lovită de un nou val de infecții – și de un nou ciclu de închideri draconice. China a raportat 2.755 de infecții locale pentru ziua de marți, cel mai mare număr zilnic din luna august.

„Judecând după situația din China, va exista un focar major mai devreme sau mai târziu. China a depus eforturi uriașe și a plătit un cost ridicat pentru a preveni acest lucru, dar, în cele din urmă, nu va fi capabilă să oprească răspândirea unei astfel de boli extrem de infecțioase”, a declarat Jin.

author avatar
Tudor Borcea
414 afisari

3 COMENTARII

  1. este invers:
    -partidu comunist chinez a dat plandemia
    ca sa bage SOMAJUL TEHNIC!
    (stati in casa,telemunca,etc- poate „ajuta” si injectiile…)
    acum e cursa de la zidul mortii:
    -care „economii”(systeme economice) vor crapa:
    de la noi sau de la ei,
    aviz „investitorilor strategici”

    asta a aflat si m.tatoiu:
    -Banii care nu generează profit generează creștere „negativă” !

    pe scurt:
    masina de facut profit a lumii s-a gripat!
    („profitul” nu e decat o garantie, nu credeti altceva….)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger