AcasăȘTIRI EXTERNEPolitica „eco” de la Bruxelles. Comisia Europeană prelungește autorizația pentru controversatul erbicid...

Politica „eco” de la Bruxelles. Comisia Europeană prelungește autorizația pentru controversatul erbicid glifosat

Comisia Europeană a prelungit, vineri, autorizația UE pentru utilizarea controversatului erbicid glifosat, până la sfârșitul anului 2023, potrivit oficialilor Comisiei. Autorizația urma să expire la 15 decembrie.

 

Executivul european a cerut țărilor UE, la începutul acestui an, să aprobe o prelungire cu un an a autorizației, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat că nu va putea încheia un proces de evaluare a riscurilor folosirii erbicidului glifosat, până cel puțin în iulie 2023.

Prelungirea autorizației, „obligație legală”

Concluziile EFSA, așteptate inițial în septembrie, sunt esențiale pentru decizia Comisiei și a țărilor membre ale blocului comunitar de a aproba sau nu din nou erbicidul.

Controversata substanță chimică, despre care criticii spun că are legătură cu cancerul și că poate avea un impact negativ asupra insectelor și a nevertebratelor marine, a fost reaprobată ultima dată pentru utilizare în UE în 2017, informează Politico.

În luna mai a acestui an, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a concluzionat că glifosatul nu este cancerigen, dar poate provoca leziuni oculare grave și este toxic pentru viața acvatică.

După ce țările membre nu au reușit să ajungă la o decizie majoritară la voturile din octombrie și noiembrie, Comisia Europeană a declarat că are „obligația legală” de a prelungi autorizația pentru utilizarea glifosatului până când EFSA își va publica concluziile anul viitor. Autorizația de un an va expira la 15 decembrie 2023.

230 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Dezvăluiri pe surse, după prinderea primarului fugar: Cherecheș avea un act de identitate italian pe numele lui și mii de euro cash

Continuă să apară detalii după recenta capturare, în Germania, a primarului din Baia Mare, fugit din România zilele trecute, înainte de aflarea deciziei definitive...

O mașină a explodat în Capitală. Martorii susțin că în interiorul autoturismului s-ar fi aflat o persoană! – VIDEO

O bubuitură urmată de flăcări violente, care au înghițit un autoturism, au fost surprinse pe o stradă din Capitală. Imaginile dramatice au ajuns pe...