AcasăȘTIRI EXTERNEPolitica „eco” de la Bruxelles. Comisia Europeană prelungește autorizația pentru controversatul erbicid...

Politica „eco” de la Bruxelles. Comisia Europeană prelungește autorizația pentru controversatul erbicid glifosat

Politica „eco” de la Bruxelles. Comisia Europeană prelungește autorizația pentru controversatul erbicid glifosat / Foto: printscreen

Comisia Europeană a prelungit, vineri, autorizația UE pentru utilizarea controversatului erbicid glifosat, până la sfârșitul anului 2023, potrivit oficialilor Comisiei. Autorizația urma să expire la 15 decembrie.

 

Executivul european a cerut țărilor UE, la începutul acestui an, să aprobe o prelungire cu un an a autorizației, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat că nu va putea încheia un proces de evaluare a riscurilor folosirii erbicidului glifosat, până cel puțin în iulie 2023.

Prelungirea autorizației, „obligație legală”

Concluziile EFSA, așteptate inițial în septembrie, sunt esențiale pentru decizia Comisiei și a țărilor membre ale blocului comunitar de a aproba sau nu din nou erbicidul.

Controversata substanță chimică, despre care criticii spun că are legătură cu cancerul și că poate avea un impact negativ asupra insectelor și a nevertebratelor marine, a fost reaprobată ultima dată pentru utilizare în UE în 2017, informează Politico.

În luna mai a acestui an, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a concluzionat că glifosatul nu este cancerigen, dar poate provoca leziuni oculare grave și este toxic pentru viața acvatică.

După ce țările membre nu au reușit să ajungă la o decizie majoritară la voturile din octombrie și noiembrie, Comisia Europeană a declarat că are „obligația legală” de a prelungi autorizația pentru utilizarea glifosatului până când EFSA își va publica concluziile anul viitor. Autorizația de un an va expira la 15 decembrie 2023.

author avatar
Tudor Borcea
243 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger