AcasăȘTIRI EXTERNEPolitica Agricolă Comună: "prada preferată a escrocilor”

Politica Agricolă Comună: „prada preferată a escrocilor”

Un avertisment din partea Curții de Conturi a Uniunii Europene: Politica Agricolă Comună (PAC), cel mai important articol din bugetul UE, este „o pradă preferată a escrocilor” care exploatează „lacunele” din controalele naționale.

Instituția cu sediul la Luxemburg denunță, printre altele, acapararea de terenuri” –  fraudă facilitată de documente falsificate, utilizarea influenței politice, manipularea procedurilor și mita.

Sumele raportate ca fiind „frauduloase” de către statele membre au reprezentat pentru perioada 2016-2020 doar 0,9% din ajutoarele PAC, dar „aceste cifre nu oferă o imagine completă”.

Astfel, într-un eșantion de 698 de plăți PAC în perioada 2018-2020, Curtea a identificat „erori” în 101 cazuri, iar pentru 17 dintre acestea, consideră că există suspiciuni de fraudă.

Cazurile au fost înaintate Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) sau Parchetului European, care au competența de a investiga.

„Cu cât criteriile sunt mai complexe, cu atât riscul este mai mare, în special în cazul ajutorului pentru dezvoltare rurală: unii solicitanți omit informații esențiale sau creează în mod artificial condițiile de eligibilitate”, subliniază experții Curții în raportul lor.

Pentru a primi ajutor pentru IMM-urile agricole, unele ferme nu își declară legăturile cu alte grupuri: de exemplu, o cooperativă lituaniană a primit 200.000 de euro, deși era o filială a unei mari multinaționale și nu putea pretinde acest grant.

Într-un alt caz, în Polonia, membrii aceleiași familii au depus fiecare o cerere de ajutor pentru construirea unei crescătorii de porci pentru suma maximă, pretinzând că au activități independente pentru a eluda limitele de eligibilitate (dimensiune și rezultate).

De asemenea „escrocii dobândesc terenuri în scopul exclusiv de a primi ajutor, fără a desfășura vreo activitate agricolă”, cu risc ridicat în zonele montane, „unde este dificil să se verifice activitatea, precum pășunatul”.

Curtea solicită Comisiei Europene să evalueze mai bine măsurile antifraudă ale statelor și recomandă o mai mare utilizare a noilor tehnologii (exploatare de date, imagini prin satelit, fotointerpretare etc).

author avatar
Radu Jacotă Redactor