AcasăȘTIRI EXTERNEPoliția israeliană a folosit progamul-spion Pegasus împotriva civililor

Poliția israeliană a folosit progamul-spion Pegasus împotriva civililor

Poliția israeliană a folosit progamul-spion Pegasus împotriva civililor

Presa din Israel dezvăluie că poliția israeliană a folosit programul-spion Pegasus în mod extensiv, fără supraveghere judiciară.

Poliția israeliană a folosit, din 2013, programul spion Pegasus împotriva cetățenilor țării, fără control real și în afara oricărui oricărui cadru legal clar, scrie cotidianul israelian Calcalist.

Într-un articol publicat marți, 18 ianuarie, Calcalist, fără a dezvălui identitatea surselor sale, descrie pentru prima dată și în detaliu mai multe dosare, legitime sau nu, în care spyware-ul a fost folosit de poliția israeliană.

Opozanții lui Benjamin Netanyahu, vizați

Până acum, și în ciuda suspiciunilor semnificative, nu a fost furnizată nici o dovadă a utilizării software-ului de către Israel împotriva propriilor cetățeni: în noiembrie 2021, ONG-ul Frontline Defenders a demonstrat că telefoanele mai multor activiști palestinieni ai drepturilor omului au fost infectate cu programul spion, fără a putea identifica cine s-a aflat în spatele operațiunii.

Cele mai arzătoare dezvăluiri ale Calcalist se referă la supravegherea telefoanelor mai multor opozanți ai lui Benjamin Netanyahu, a căror identitate nu a fost precizată. „Ordinul de a pune sub supraveghere cetățenii care nu sunt vinovați sau suspectați de vreo infracțiune a fost dat de înalți oficiali de poliție, fără mandat judiciar și fără supravegherea unui judecător”, scrie sursa citată.

Poliția israeliană a contestat informațiile cotidianului, spunând într-un comunicate că „acționează în conformitate cu legea și solicită, atunci când este necesar, ordonanțe judecătorești pentru punerea suspecților sub supraveghere.

Poliția nu a negat și nici nu a confirmat că folosește sau a folosit programul Pegasus, explicând că „nu poate comenta despre mijloacele pe care le folosește”. Ministrul Securității Publice, Omer Bar-Lev, a afirmat că poliția nu efectuează supraveghere ilegală, dar a anunțat că vor fi efectuate verificări.

Pentru cotidianul Haaretz, „această informație, dacă este adevărată, arată cât de mult s-a transmis cultura supravegherii secrete a Shin Bet (serviciul israelian de informații interne) poliției care, neputând să dezvolte ea însăși astfel de instrumente, ar fi apelat la NSO Group”, dezvoltatorul programului Pegasus, scrie Le Monde.

Potrivit Calcalist, Pegasus a început să fie utilizat în mod intens de către poliție după ce Roni Alsheikh, anterior director adjunct al Shin Beth, a fost numit în funcția de șef al acestuia la sfârșitul anului 2015.

author avatar
Tudor Borcea
202 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger