AcasăȘTIRI EXTERNE„Poarta Iadului” va fi închisă. Arde din 1971 și este principala atracție...

„Poarta Iadului” va fi închisă. Arde din 1971 și este principala atracție turistică a acestei țări

„Poarta Iadului” va fi închisă. Arde din 1971 și este principala atracție turistică a acestei țări

Președintele autoritar al Turkmenistanului, țară retrasă din Asia Centrală, a dat ordin să fie stinse flăcările care ard de o jumătate de secol într-un uriaș crater gazier numit „Poarta Iadului”, a informat sâmbătă, 8 ianuarie,  televiziunea de stat.

Craterul gazier Darvaza, situat în deșertul Karakum, arde continuu din 1971 și a devenit principala atracție turistică din Turkmenistan, fostă Republică Sovietică și una dintre cele mai închise țări din lume.

Găsiți voi o soluție

Președintele acesteia, Gurbanguly Berdymuhamedov, a estimat că flăcările care ard în aceast puț adânc de 70 de metri au „un efect negativ asupra mediului și sănătății populațiilor învecinate”. „Risipim resurse naturale valoroase pentru care am putea primi câștiguri care ar fi folosite pentru a crește bunăstarea poporului nostru”, a adăugat el, potrivit declarațiilor difuzate de televiziunea de stat.

Prin urmare, el a ordonat autorităților să „găsească o soluție pentru stingerea incendiului” care arde în Darvaza. Originea lui datează din 1971, când oamenii de știință sovietici au străpuns accidental un buzunar subteran de gaz în timp ce forau pentru zăcăminte.

Pământul s-a lăsat, creând craterul. De teamă că va emite gaze otrăvitoare, autoritățile au decis să-i dea foc, crezând că ar seca zăcământul. Dar o jumătate de secol mai târziu, încă arde. Autoritățile au încercat să o oprească în mai multe rânduri, fără succes. În același timp, Turkmenistanul s-a străduit să facă din situl, situat la 270 de kilometri de capitală, Așgabat, un punct turistic, scrie Le Figaro.

Incendiul care arde de mai bine de 50 de ani ilustrează în orice caz imensitatea rezervelor de gaze pe care se află Turkmenistanul, a cărui economie este foarte dependentă de exporturile de energie.

Luna trecută, Rusia a anunțat că și-a dublat în 2021 importurile de gaze din Turkmenistan, țară care dorește să-și crească vânzările anuale către China la 100 de miliarde de metri cubi, față de 40 de miliarde de metri cubi în prezent.

 

author avatar
Tudor Borcea
1.883 afisari

2 COMENTARII

  1. Unii zic ca ar fi o dovada a faptului ca gazele se formeaza in mod constant deci sunt inepuizabile.

  2. Gazele care le consumam noi s-au format in urma cataclismelor, care au avut loc de-a lungul a milioane de ani. Adica in urma descompunerii materialului organic, plante si animale prinse in sol sau sub gheata. In toata acea zona gazele au fost prinse in sol in urma ultimei glaciatiuni.Omenirea in 200 de ani de industrializare a distrus clima, si, acum s-a incalzit solul la suprafata si a eliberat gazele. O sa vedeti in cativa ani ce dezastre se vor intampla. Noi am adus clima pamantului la stadiul unui avion care a intrat in vrie, si urmeaza sa se prabuseasca.Pe glob vor ramane bacteriile, virusii, poate cateva insecte si cam atat. Sanatate sa aveti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger