AcasăȘTIRI EXTERNECe alternativă la scaunul electric au găsit americanii. Îngrozitor sfârșit!

Ce alternativă la scaunul electric au găsit americanii. Îngrozitor sfârșit!

Plutonul de execuție. Alternativă la scaunul electric în Carolina de Sud

Condamnații la pedeapsa capitală au acum posibilitatea de a alege între a fi împușcați și a fi electrocutați.

Plutonul de execuție a fost instaurat în Carolina du Sud pentru a aplica pedeapsa capitală condamnaților la moarte care pot alege și scaunul electric, a anunțat luni guvernatorul acestui stat din sudul Statelor Unite.

„În acest weekend, am ratificat o lege care va permite statului să aplice pedeapsa cu moartea. Familiile și rudele victimelor au dreptul să țină doliu și să obțină dreptate prin lege. Acum, o putem face ”, a declarat guvernatorul Henry McMaster pe Twitter.

Acest republican, în favoarea pedepsei cu moartea, vrea să reia execuțiile după o pauză de zece ani în statul său din cauza lipsei de substanțe utilizate în injecțiile letale.

Legea, semnată vineri, face ca scaunul electric să fie prima alegere a unui condamnat la moarte în loc de injecție letală și permite formarea unui pluton de execuție, care devine a doua opțiune.

Execuția prin injectare va deveni din nou opțiunea prioritară atunci când substanțele necesare vor fi disponibile din nou, conform textului.

Până acum, un condamnat la moarte trebuia să aleagă între scaunul electric și injecția letală, ultima opțiune fiind automată dacă refuza să aleagă.

O decizie „îngrozitoare, șocantă și abominabilă”

Organizația de ajutorare a prizonierilor din Carolina de Sud, Incarcerated Outreach Network, a denunțat o decizie „îngrozitoare, șocantă și abominabilă”. Pentru reprezentantul local al marii organizații pentru drepturi civile ACLU, Frank Knaack, statul a „găsit o nouă modalitate de a reporni execuțiile într-un sistem rasist, arbitrar și predispus la erori”

„Justiția din Carolina de Sud face greșeli, dar pedeapsa cu moartea este ireversibilă”, a adăugat el într-un comunicat, menționând că oamenii de culoare reprezentau mai mult de jumătate dintre cei condamnați la moarte, dar numai 27% din populația statului.

„Old Sparky”, nefolosit din 2008

Scaunul electric, supranumit „Old Sparky”, nu a mai fost folosit din 2008, iar ultima execuție cu injecție letală a fost în mai 2011, potrivit Departamentului penitenciarelor de stat și al mass-media locale.

Carolina de Sud este al patrulea stat american care autorizează pedeapsa capitală cu un pluton de execuție, împreună cu Mississippi, Oklahoma și Utah, potrivit Centrului de informare a pedepsei cu moartea (DPIC), scrie AFP.

Doar trei condamnați au murit în fața unui pluton de execuție, toți în Utah, de la reinstaurarea de către Curtea Supremă a pedepsei cu moartea în 1976, potrivit Centrului.

 

author avatar
Tudor Borcea