AcasăȘTIRI EXTERNE„Plecați de aici imediat!”. Au dat foc ambasadei Franței!/Este lovitură armată în...

„Plecați de aici imediat!”. Au dat foc ambasadei Franței!/Este lovitură armată în Capitală! – VIDEO

„Plecați, plecați de aici imediat!”. Ambasada Franței arde, Parisul își pierde influența în vestul Africii -VIDEO

La două zile de la lovitura de stat din Burkina Faso, oamenii au ieșit în stradă în capitala Ouagadougou, unde manifestanții au atacat ambasada Franței. Armata, condusă de căpitanul Ibrahim Traore, a anunțat demiterea șefului guvernului de tranziție, suspendarea constituției, dizolvarea guvernului și închiderea frontierelor.

Șeful juntei aflate la putere în Burkina Faso, locotenent-colonelul Damiba, care a fost destituit de căpitanul Ibrahim Traore, dar care a refuzat să demisioneze, a acceptat în cele din urmă să demisioneze duminică, au declarat liderii religioși și comunitari, „pentru a evita ciocnirile”, la două zile după lovitura de stat.

„Nu mai vrem să avem de-a face cu voi”

La două zile după anunțul privind înlăturarea șefului juntei aflate la putere în Burkina Faso, tensiunea a rămas ridicată duminică, în Burkina Faso, unde manifestanții au atacat reprezentanțe franceze. Aceste acte au fost urmate de un apel din partea noului șef autoproclamat al juntei, căpitanul Ibrahim Traoré, de a pune capăt violențelor împotriva Franței.

După ce Institutul Francez din Bobo-Dioulasso a fost atacat de manifestanți, a venit rândul Ambasadei Franței din Burkina Faso să fie atacată de o mulțime în seara zilei de sâmbătă.

O parte a ambasadei a fost incendiată de manifestanți care spun că îl susțin pe noul „om forte”, căpitanul Ibrahim Traoré. Manifestanții puteau fi auziți scandând: „Vrem ca Franța să plece”, „Nu mai vrem să avem de-a face cu voi”.  Protestatariiau cerut încetarea prezenței militare franceze în Sahel și o cooperare militară cu Rusia.

Măsurile de securitate sunt încă în vigoare. Centrul orașului este izolat din toate părțile. Puciștii au dat impresia că sunt gata să deschidă deschidă ușa și altor parteneri decât Franța. Potrivit lui Wassim Nasr, jurnalist al postului France 24, specializat în probleme legate de terorism, „acest apel la noi parteneri, cum ar fi Rusia, a devenit un catalizator pentru populație”, spune el. „Este cel mai bun mod de a scoate oamenii în stradă”, spune el.

Țintirea instituțiilor franceze poate fi văzută ca o strategie a actualilor complotiști ai loviturii de stat. „Atacul asupra ambasadei Franței a fost o modalitate de a-l împiedica pe Paul-Henri Sandaogo Damiba să se întoarcă la Ouagadougou și să recâștige puterea”, spune Nasr.

author avatar
Tudor Borcea
757 afisari

2 COMENTARII

  1. Ooooopssss……no more BloodDiamonds ……sapati si la Amsterdam dupa diamante….go to hell ursula filthybiatch

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger