Cauta

Plecarea lui Trump nu va stinge tensiunile din NATO

Șeful diplomației germane a avertizat că o înfrângere a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie nu ar fi suficientă pentru redresarea relaţiilor diplomatice dintre Washington şi Berlin, unul dintre punctele sensibile ale Alianței Nord-Atlantice.

Orice persoană care crede că a avea un democrat în funcţia de preşedinte al SUA va restabili parteneriatul transatlantic la nivelul dinainte subestimează schimbările structurale care au avut loc, a declarat ministrul de externe german Heiko Maas. Chiar dacă a calificat relaţia bilaterală ”extrem de importantă”, Maas a adăugat că ”în actuala sa formă, ea nu mai răspunde aşteptărilor pe care ambele părţi le au de la aceasta”. Donald Trump a criticat constant Germania pentru gestionarea unor chestiuni, precum cooperarea Berlinului cu Rusia în proiectul energetic Nord Stream 2 şi faptul că Germania nu respectă ţinta decisă de NATO, de 2% din PIB, pentru bugetul său militar.

Pe cine mai apără America?

Măsura retragerii trupelor americane de pe teritoriul german a fost văzută drept plata unei polite în NATO, deși partenerii SUA nici nu au fost anunțați. “Americanii au la Ramstein o mare bază aeriană, care servește drept punct de coordonare a misiunilor din Orientul Mijlociu, Afganistan, Irak și Africa. La Wiesbaden și Stuttgart se află centrale de comandă pentru misiunile din Africa și Europa. La Grafenwöhr se găsește cel mai mare teren de antrenament al trupelor NATO. La Rheindahlem este staționat un detașament al avioanelor de luptă F-16. Aceste trupe fac parte din structurile de apărare ale NATO în Europa. În pofida celor afirmate de Trump, alte structuri de luptă care să asigure apărarea teritoriului german nu există. Retragerea sau mutarea unităților militare amintite ar fi posibilă, potrivit experților militari, dar ar fi o întreprindere foarte costisitoare. Din punct de vedere militar și strategic, slăbirea prezenței militare americane în Germania nu ar avea sens. În NATO este valabil principiul potrivit căruia statele care trimit soldații în baze din alte țări partenere acoperă și costurile generate de staționare și misiuni. Costurile cu personalul pentru toate trupele americane din Europa sunt achitate deci din bugetul armatei americane. În 2019, aceste cheltuieli s-au ridicat la aproximativ 30 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă aproape 5% din bugetul total al Pentagonului. Afirmația lui Trump cum că Germania ar fi datoare Americii miliarde de dolari pentru soldații staționați este deci falsă. Fiecare stat membru NATO plătește singur pentru soldații săi. (…) NATO are un buget propriu comun limitat, de doar 2,1 miliarde de euro anual, prevăzut pentru sediile sale principale și pentru infrastructură. La acest buget, SUA și Germania vor plăti din 2021 cote egale de câte 16% din sumă. Restul se împarte între ceilalți 27 de membri ai Alianței”, a explicat DW.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • E oficial. Ursula a dat undă verde pentru importurile din Ucraina până în 2025
  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Exit mobile version