AcasăȘTIRI EXTERNEPlanul UE pentru blocarea Chinei. Ce pune la cale Bruxellesul

Planul UE pentru blocarea Chinei. Ce pune la cale Bruxellesul

„Noul drumul al mătăsii”, mega-planul pus la cale de China, lovește în interesele economice ale Uniunii Europene, ca să nu mai pomenim de SUA. Într-un final, notează presa de specialitate, Vestul începe să lucreze la o modalitate de a contracara inițiativa Beijingului. Până la sfârșitul anului, specialiștii Bruxellesului trebuie să prezinte o listă de proiecte „cu impact ridicat” pentru a bloca proiectele derulate de Partidul Comunist. Este și acesta un război, doar că armele folosite nu au (încă) gloanțe letale.

Imensul proiect de transport și infrastructură pe care Beijingul îl folosește pentru a conecta Asia la piețele europene poartă numele „Belt and Road”. Sau „Noul drum al mătăsii”, cum îi spune președintele Xi Jinping, care arată lumii ce influență politică și economică începe să aibe la nivel global.

Cu ce pierd vremea europenii

Ultimul raport al Consiliului UE trage câteva concluzii dure privind viitorul socio-economic al continentului. Guvernele naționale sunt sfătuite să ia în serios lupta cu Beijingul, iar misiunea întocmirii unui plan de bătaie a revenit miniștrilor de Externe. Însă, cum în spațiul comunitar totul se face încet și foarte încet, europenii încep mai întâi cu găsirea unui nume pentru planul lor. Potrivit Politico, liderii de la Bruxelles cred că numele trebuie să fie cel puțin la fel de atrăgător ca „Belt and Road”, gândit de chinezi. De asemenea, va avea nevoie și de un logo.

  • În urmă cu opt ani, Xi Jinping a vorbit despre renașterea vechiului „Drum al Mătăsii”. De atunci și până azi, China a investit 2,5 trilioane de dolari în proiecte din întreaga lume. Eforturile Beijingului de a-și extinde rețelele maritime și energetice pe tot globul au dat roade..

Cum era și de așteptat, strategia Chinei a atras critici pe mai multe fronturi. Printre altele, Partidul Comunist a fost acuzat că a pus tot felul de capcane pentru datorii neachitate la timp de țările partenere. De exemplu, Muntenegru și Sri Lanka aproape au falimentat din cauza unor proiecte nesustenabile din punct de vedere economic. Pe de altă parte, Beijingul insistă că oferta pe care o face creează oportunități statelor partenere, iar despre asta le-a vorbit președintele chinez cancelarului german Angela Merkel și președintelui francez Emmanuel Macron într-o videoconferință care a avut loc luni.

Africa și America Latină, următoarele ținte

În mod crucial, UE încearcă să vină cumva cu o strategie îmbunătățită și promite să se conecteze la nivel global. Asta i-ar permite blocului comunitar să își îndrepte atenția către Africa și America Latină, destinații-cheie pentru investițiile chineze. Consiliul European va solicita finanțare publică și investiții private puternice pentru acest plan de contracarare a Beijingului. Este nevoie de „scheme de finanțare coerente și raționalizate pentru a stimula investițiile în conectivitate durabilă, inclusiv instrumente financiare la nivelul UE și al țărilor membre, credite la export, împrumuturi și garanții, cu angajarea Băncii Europene de Investiții și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare”, scriu cei de la Politico.

Fără acest efort comun, europenii vor deveni simpli pioni pe tabla gândită de Xi Jinping.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
599 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger