AcasăȘTIRI EXTERNEPlanul UE de raționalizare a gazelor devine turnul Babel. Putin și Gazprom...

Planul UE de raționalizare a gazelor devine turnul Babel. Putin și Gazprom sparg „solidaritatea europeană”

Rusia a găsit o portiţă de scăpare pentru export: cum vinde gaz în toată lumea: "Au obţinut o victorie geopolitică"

La reuniunea de marți de la Bruxelles, miniștrii Energiei din UE vor fi supuși unei presiuni intense pentru a ajunge la un acord asupra unui plan comun de economisire a gazelor înainte de iarnă, pentru a consolida blocul comunitar în cazul în care Rusia va închide robinetele.

Însă sentimentul inițial de urgență al propunerii Comisiei Europene de raționalizare obligatorie a gazelor naturale a scăzut, potrivit mai multor diplomați europeni și unui oficial al Comisiei. În schimb, discuțiile purtate luni de ambasadorii UE s-au axat pe derogări, excepții și lacune, țările oferind scuze pentru a explica de ce nu ar trebui să fie supuse unei reduceri totale de 15% a consumului de gaz din august până în martie.

Zelenski: „V-am spus eu?”

O demonstrație inițială de forță din partea țărilor care se opun a deschis ușa pentru o avalanșă de noi cereri, chiar și din partea capitalelor care erau inițial în favoarea reducerilor obligatorii, potrivit unor proiecte revizuite văzute de Politico.

Potrivit unui oficial al Comisiei, o parte a problemei constă în faptul că, în planul inițial al executivului european de a declanșa raționalizarea de urgență, „toate scenariile noastre se bazau pe o întrerupere (a livrărilor de gaz rusesc) începând cu luna iulie”.

Guvernele – și nu în ultimul rând Berlinul – se temeau că gazoductul Nord Stream 1 dintre Rusia și Germania nu va reporni după întreținerea anuală de la începutul acestei luni. Cu toate acestea, fluxurile prin conductă au fost reluate parțial, deși urmează să scadă la 20% din capacitate începând de miercuri.

Kievul s-a grăbit să spună „v-am spus eu?”. „Toate acestea sunt făcute de Rusia în mod deliberat pentru a le îngreuna cât mai mult posibil europenilor capacitatea de a se pregătească pentru iarnă”, a declarat luni seara președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Dar diferitele concesii – plus nevoia recunoscută de a proteja blocul de un posibil șoc al aprovizionării rusești – înseamnă că există „în general un optimism prudent că se poate ajunge la un acord mâine”, a un diplomat UE, luni seara. Un alt diplomat a declarat că este probabil să se ajungă la un acord marți, deoarece majoritatea țărilor au fost de acord cu importanța unei demonstrații de „unitate și solidaritate a UE” în fața amenințărilor rusești.

Reducerile obligatorii, nucleara negocierilor

Însă riscul este ca să nu se ajungă la obiectivul principal: economisirea a 45 de miliarde de metri cubi de gaze naturale necesare pentru a face față unei ierni mai reci decât media, în cazul în care livrările de la compania rusă Gazprom vor înceta.

Primul articol din propunerea de urgență a Bruxelles-ului care a fost eliminat a fost cel mai controversat: acordarea Comisiei de puteri pentru a impune reduceri obligatorii de gaze țărilor, fără acordul acestora. „Este ceva cu care nu putem fi de acord”, a declarat luni ministrul polonez al Climei, Anna Moskwa. „Grecia, Spania, Portugalia, Portugalia, Cipru, Malta sunt, de asemenea, împotriva unor astfel de soluții și există și alte țări care au obiecții față de anumite prevederi ale acestui document”.

O versiune revizuită a propunerii – elaborată de cehi, care dețin președinția rotativă a Consiliului – solicită în schimb Comisiei să propună un declanșator de urgență privind raționalizarea obligatorie, care să fie supus votului țărilor.

Alte țări se opun nevoii de a reduce consumul de gaz cu 15%, cum este Franța. Premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că reducerile obligatorii de gaze „ar putea fi cu siguranță ceva ce poate fi susținut” de Sofia, dar că, în caz de criză, ar putea „avea unele derogări pentru cărbune, doar pentru această iarnă”.

Grecia a subliniat luni că, deoarece folosește cea mai mare parte a gazului pentru generarea de electricitate, reducerea consumului nu ar face decât să o forțeze să absoarbă mai multă energie din rețeaua continentală. Și acest lucru a atras un amendament care permite reducerea obiectivului de economisire.

Peninsula Iberică va beneficia, de asemenea, de o reducere specială a obligației de economisire, pentru a ține cont de capacitatea sa limitată de a trimite gaze în Franța din cauza lipsei de interconexiuni gaziere între cele două țări.

Membrii UE care au redus consumul de gaze la începutul anului 2022 – cum ar fi Danemarca și Țările de Jos – vor putea să deducă aceste economii din cota de iarnă necesară și să ia în considerare orice cantitate suplimentară de gaze din depozitele subterane care depășește mandatele UE ca o contribuție la obiectivul de economisire.

Puterile industriale, precum Germania, vor avea opțiunea de a solicita ca gazele consumate de industriile considerate critice să nu fie „luate în considerare la determinarea volumului de reducere obligatorie”.

Totul pe hârtie deocamdată

Ceva ce a lipsit cu desăvârșire pe parcursul negocierilor de luni – care au trecut de ora 21.00 – a fost o numărătoare sau un calcul oficial pentru a vedea dacă concesiile ar submina obiectivul general de economii. Cu toate acestea, „a existat un consens că ar fi totuși suficient pentru a fi eficiente”, a declarat un al treilea diplomat.

Dar negocierile au determinat Comisia să își revizuiască în scădere așteptările. Nu am încă o cifră completă, mă aștept ca atenția să fie acordată marți volumelor, dar dacă rămânem între 30 și 45 de miliarde de metri cubi, cred că este un rezultat bun”, a declarat oficialul Comisiei. „Ceea ce va fi istoric este dacă va exista un acord și un semnal politic că toată lumea trebuie să înceapă să reducă cererea, pentru că încă nu am ajuns acolo”.

author avatar
Tudor Borcea
942 afisari

15 COMENTARII

  1. Ministrul roman al energiei nici nu se va obosi să se prezinte la reuniune. Va trimite prin poștă acordul ferm și hotărât, semnat și ștampilat în alb, pentru orice hotărâre care se va lua acolo. Pentru a se face economii la buget, de-aia nu se va prezenta nici măcar online că și calculatoarele consumă curent scump.

    • Guvernul slugoilor este un fel de papagal mecanic care citeste de pe prompter la fel ca Andreea Bigudeasca.Diferenta este ca astia au infipta in anus o grenada tot cu comanda pe facebook.Daca nu sug bine banana licuriciului explodeaza grenada din anus

    • ZIARE.COM SITE-UL NAZISTILOR SI PROPAGANDEI CRIMINALILOR CE JEFUIESC ROMANIA SUNTETI AMENINTATI CENZURATI SI INSULTATI GRAV DACA NU LINGETI IN COUR CLASA POLITICA SI TURISTUL CU PLAGIATORUL IMBECIL

      ZIARE.COM SITE-UL EXCREMENTELOR IMPUTITE,CE SE VOR JURNALISTI , LINGAI IN KOOR A GAOAZELOR POLITICIENILOR CE DISTRUG TOTAL ROMANIA

      CEL MAI IMPUTIT SI SLUGOI SITE ZIARE.COM . DEJECTIILE SI FECALELE POSTACIMII S-AU ADUNAT SA SUGAA POOLA PE ZOAIE.COM

      EXCREMENTELE SI HOITURILE IMPUTITE PE ZIARE.COM , SE DAU JURNALISTI SI ANALISTI
      SUGG POOLA LA GREU PENTRU O COAJA , JEGUL PRESEI ROMANESTI ZOAIE.COM

  2. Ok, și dați și niște exemple concrete unde au fost discuții? Sau iar sar analfabeții din comentarii cu „cAuTa pE gOaGlE”? Dacă trebuie sa caut pe google voi ce rol mai aveți fituicarilor?

  3. Andreea Bigudeasca citeste fara clipire tot ce scrie in fata ei dar guwernerul citeste instructiunile si le aproba si el fara sa clipeasca De,doar sunt de la licuricii cei doi ,unul la Bruxelles celalalt peste ocean Care de care se intrec in a comanda ,in a da dispozitii ,in a impune unei tarisoare amarate stoarsa de toata vlaga ei ,supta si balacarita ,amenintat ,tinuta la marginea mesei si chemata doar ca sa dea Ei traiesc ca belferii in tara lor ,cetatenii lor se imbuiba si ragaie iar cetatenii acestei tarisoare umilita isi chinue batranii si copiii,infrastructura e in paragina sau nu exista pentru ca sunt o gramada de ,,Coldea” care dicteaza ce si cum sa facem in detrimentul nostru. Sus de tot tarisoara asta are o momae un om fara vreo sclipire de inteligenta care hotaraste de capul lui cand sa se inchida minele de carbune , cand sa fie inchise unele combinate strategice ca cel de ingrasaminte de la TG. M ures sau cand trebue ucise pasarile si porcii ca vezi Doamne vine boala .In schimb romanasii mananca carne scumpa si teioasa si fara gust din Spania ca acolo boala e buna Tarisoara asta are conducatori vanduti care aduna de la cetateni dari impovaratoare sau imprumuta banet amanetand viitorul copiilor pe 50 de ani ,banet trimis cu slugarnicie si supusenie licuriciului .Banet fara numar ,fara numar precum Gutza la nunta.

  4. Va veni vremea si vor raspunde toti dar absolut toti pentru bataia de joc pe care au revarsato asupra tarii noastre ,asupra noastra

  5. Ce solidaritate? Aia in care astia ne jefuiesc constant si ne arunca gunoaiele lor sa ne imbolnaveasca pe noi, ca ei sunt ”green”?
    Care solidaritate???
    Nu vrem sa fim solidari, trebuie sa ne dea inapoi ce ne-au jefuit intai, dupa sa ne faca salarii etc egale si dupa mai vorbim de solidaritate

  6. GUVERNELE RESPONSABILE AU LUAT ATITUDINE !,MACIUCA N-ARE CUM LUA CUVANTUL CA NU I-A SCRIS NIMENI TEXTUL !, IAR LA CATA SLANINA ARE POATE DORMI IN CISME SI CU
    MANTAUA PE EL !.
    N-A FOST PUS DE JOHANIS SA COMENTEZE !,ESTE PUS SA RAPORTEZE !,SA TRAITI AM INTELES .

  7. ‘Solidaritatea’ este o minciuna comunista. Cu alte cuvinte fii serviabil si fa-ti datoria care ti-o spun eu, fara pretentii. Intr-o lume dreapta fiecare va raspunde pentru ce face, intr-o lume stramba care se pare ca se creeaza s-ar putea sa nu mai raspunda niciodata. Rationalizarea gazelor pe plan european este tot o atitudine comunista. Toti la comun

  8. Daaaa!!!!! sigur…!,,minciuna ,,comunista”…sigur !Nu am fost membru de partid si i-am urat pe comunisti Erau si ei precum iohanus al vostru,aroganti ,prosti ,incapatanati precum magarii Pe urma mi-am dat seama ca acestia de acum sunt muuult mai rai decat comunistii .Astia fura ,nu construesc nimic ,aduna averi pentru ca lacomia este mare ,ne vand la taraba celui care da mai mult ,fac nelegiuiri spunand ca asa cere Bruxelul L-am vazut pe broscoiul ala Gherman la tv ALEP care ar vrea din rasputeri un proces amplu al comunistilor Pentru ce broscoiule vrei sa fie judecati?Pentru ca au lasat o tara la cheie fara imprumuturi ,pentru ca te-a facut om Ii judeci poate pentru ca esti bolnav cu scufita Ia spune ,PNLul tau care au la activ crime de zeci de mii de oameni nevinovati {1907,1929,1933} ce merita Siktir broscoiule ca imprastii ura de la o televiziune care te suporta Afla ca Iliescu a fost singurul care nu a furat niciun pai de la nimeni si a preluat fraele tarii in vremuri tulburi cand SOROS platea hastagistii de atunci ca sa rastoarne guverne .Poate crezi ca lumea e proasta nu va judeca Ce urma daca RRatiu sau campeanu preluau puterea ?Sa-ti zic eu :am fi ajunsi vanduti si desfiintati iar neamurile si,, pretenii”ratiului ar fi umblat cu biciul punand taranii la munca pe degeaba Sictir broscoiule inca o data Te stiu f bine si mai lasa clanta ca daca nu te asteapta zile grele Cat ai furat pana acum?

  9. O sa fim beliti, cu gazul luat, impinsi in mizerie si datorii. Or sa ne ia granele pe nimic.
    Nu o sa vedem in compensatie nici Schengen, nici investitii, nimic.
    O sa vedem in schimb politicieni corupti si vanduti, taxe si impoxite marite, preturi exagerate, etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger