AcasăȘTIRI EXTERNEPlanul secret al Bulgariei: cum cea mai săracă țară din UE a...

Planul secret al Bulgariei: cum cea mai săracă țară din UE a salvat Ucraina / Rolul României

Planul secret al Bulgariei: Cea mai săracă țară din UE a salvat Ucraina / Rolul României / Foto: printscreen

Bulgaria a furnizat Ucrainei combustibil, arme și muniție de calibru sovietic, vitale, dar a trebuit să păstreze livrările secrete din cauza politicienilor pro-Moscova din guvernul de la Sofia.

În primăvara anului trecut, armata ucraineană a rămas fără combustibil și fără muniția de calibru sovietic de care avea nevoie pentru a lupta împotriva rușilor. Salvarea a venit dintr-o parte neașteptată: Bulgaria.

Rute de aprovizionare prin România, Ungaria și Polonia

Datorită politicii sale interne fracturate – și a înclinațiilor pro-ruse ale unei mari părți a elitei sale – Sofia s-a străduit, pe parcursul invaziei, să sublinieze că nu înarmează Ucraina. Aceasta a fost, totuși, o perdea de fum, potrivit unei investigații a cotidianului german Welt.

Datorită unor interviuri exclusive cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov și ministrul său de Finanțe, Asen Vasilev, publicația germană a pus cap la cap o imagine a modului în care Bulgaria a intervenit și a folosit intermediari pentru a furniza Kievului provizii vitale de arme, muniție și motorină, într-un moment critic al luptelor de anul trecut, scrie Politico.

În timp ce Petkov, care era prim-ministru bulgar la izbucnirea războiului, încerca să tragă țara pe o traiectorie mai vestică, pro-NATO, a trebuit să se confrunte cu reacții intense din partea politicienilor pro-Kremlin, inclusiv din partea partenerilor săi de coaliție, socialiștii, care sunt succesorii vechiului Partid Comunist.

El a trebuit chiar să își concedieze propriul ministru al Apărării pentru că a repetat versiunea Rusiei cu privire la război. Cel puțin în public, Petkov a încercat să minimalizeze orice idee că Bulgaria – în ciuda stocurilor considerabile de armament din epoca sovietică – ar face un pas înainte și ar înarma Ucraina.

Având în vedere aceste sensibilități, poziția oficială a Bulgariei față de războiul din Ucraina a făcut ca aceasta să fie inclusă în același „coș” cu Ungaria lui Viktor Orban – prea atașată politic față de Moscova.

Dar Petkov și Vasilev, acum politicieni din opoziție care caută o cale de întoarcere la putere în viitoarele alegeri așteptate, au rupt tăcerea cu privire la adevărata dimensiune a rolului Bulgariei din primăvara trecută.

În timp ce Partidul Socialist de la Sofia a numit „linia roșie” livrările de arme bulgare către forțele ucrainene, oficialii lui Petkov au evitat tranzacțiile de la guvern la guvern și au folosit companii intermediare din Bulgaria și din străinătate pentru a deschide rute de aprovizionare pe cale aeriană și terestră prin România, Ungaria și Polonia.

„Estimăm că aproximativ o treime din muniția de care a avut nevoie armata ucraineană în prima fază a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Petkov pentru Welt.

La fel, subiect sensibil, motorina pe care Bulgaria a furnizat-o Ucrainei a fost prelucrată din țiței rusesc la o rafinărie din Marea Neagră, care la acea vreme aparținea companiei rusești Lukoil. „Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și uneori acoperea 40% din necesarul Ucrainei”, a declarat fostul ministru de Finanțe Vasilev.

Guvernul de la Kiev a confirmat această versiune a evenimentelor. Kuleba a declarat că țara sa a fost în pericol de a rămâne fără muniție în aprilie anul trecut. „Știam că depozitele bulgare aveau cantități mari din muniția necesară, așa că președintele (Volodimir Zelenski) m-a trimis să obțin materialul necesar”, a declarat Kuleba.

Era o chestiune de „viață și de moarte” în acel moment, a explicat Kuleba, pentru că altfel rușii ar fi ocupat mai multe sate și orașe, „ar fi ucis, torturat și violat” mai mulți ucraineni.

În fața solicitărilor Kievului, Kuleba a declarat că Petkov a răspuns că situația sa internă „nu este ușoară”, dar că va face „tot ce îi stă în putință”. „Kiril Petkov a dat dovadă de integritate, iar eu îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție”, a continuat Kuleba. Povestea, a spus el, a fost simplă: În timp ce unii membri ai coaliției bulgare au trecut de partea Rusiei, Petkov a decis „să fie de partea bună a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.

Planul lui Petkov

Pe 25 februarie, la doar o zi după invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, la o reuniune informală a Consiliului European de la Bruxelles, Petkov a subliniat colegilor săi de partid că Zelenski ar putea avea mai puțin de 48 de ore de trăit, că se afla pe lista neagră a Moscovei și că Consiliul trebuie să ia imediat decizii dure privind sancțiunile. În cele din urmă, Comisia Europeană a sprijinit aceste măsuri.

În același timp, ministrul de finanțe Vasilev a participat la Paris la o reuniune a miniștrilor de finanțe din UE. Și acolo a existat o indecizie, după cum a descris-o. Toată lumea era încă în stare de șoc din cauza atacului rusesc. Apoi, Vasilev a ținut un discurs. Nu despre cifre și consecințe economice, ci despre ce a vrut să spună Putin prin „denazificarea” Ucrainei. El s-a bazat pe propriile experiențe ale Bulgariei.

„Asta au făcut rușii în Bulgaria după cel de-al Doilea Război Mondial, au ucis mii de disidenți, profesori și preoți”, a spus Vassilev. Și el a cerut rezoluții imediate, iar participanții la reuniune au confirmat că ministrul bulgar a schimbat starea de spirit a delegaților adunați.

Două zile mai târziu, Bruxelles-ul a pus în aplicare aceste măsuri. În cercurile UE, acestea au fost denumite „propunerea bulgară”. La 19 aprilie, cu puțin timp înainte de o vizită la Kiev a lui Petkov, Dmitro Kuleba s-a deplasat la Sofia, în timp ce începea o nouă fază incertă a războiului. Ucrainenii îi respinseseră pe invadatori din regiunea mai largă a Kievului și din nord, dar multe arme occidentale nu fuseseră încă livrate.

Luptele erau atât de intense, spune astăzi Kuleba, încât Ucraina avea nevoie urgentă de refacerea stocurilor, în special de muniție de fabricație sovietică. Asta a crezut Zelenski că Dmitro Kuleba ar putea asigura în misiunea sa la Sofia.

Petkov spune acum că guvernul său a autorizat intermediarii să exporte, nu direct în Ucraina, ci către companii intermediare din străinătate. „Industria noastră militară privată producea la turație maximă”, a spus Petkov. Imagini din aprilie arată avioane cargo „încărcate până la refuz” cu arme care zboară între Bulgaria și Polonia. Ceea ce se știe este că aeroportul polonez din Rzeszów, aflat la 70 de kilometri de granița ucraineană și atent păzit de NATO, este un punct important de expediere. „Ne-am asigurat că ruta terestră prin România și Ungaria a fost deschisă și pentru camioane”, a declarat Petkov.

Kuleba a confirmat aceste livrări. El a subliniat că nu a fost vorba de faptul că guvernul bulgar a oferit ajutor militar direct Ucrainei, „ci mai degrabă de faptul că companiilor ucrainene și companiilor din țările NATO li s-a oferit posibilitatea de a procura ceea ce era necesar de la furnizorii bulgari”. Potrivit informațiilor furnizate pentru Welt, SUA și Marea Britanie au plătit pentru aceste livrări.

Peedeaua de fum s-a mai rispit în iunie, când șeful companiei militare de stat de export Kintex, Alexander Mihailov, a trebuit să demisioneze în urma unei dispute politice și a făcut publice cifrele – probabil cu scopul de a zdruncina guvernul. Mihailov a vorbit despre exporturi în valoare de „2 miliarde de euro” de la începutul războiului. El a menționat, de asemenea, livrări de muniție pentru lansatorul multiplu de rachete Grad BM-21.

Dar apoi lucrurile au devenit din nou tăcute. Presa internațională a rămas concentrată intens asupra livrării de arme occidentale, inclusiv a lansatoarelor de rachete HIMARS din SUA. Partidul Socialist din guvern a continuat să amenințe cu ruperea coaliției dacă ar exista un sprijin direct pentru Kiev – dar nu a putut, deoarece nu exista oficial un astfel de sprijin.

Livrări de motorină din țiței rusesc

„Zburând” și mai mult sub radar, Bulgaria a trimis motorină forțelor lui Zelenski. Vasilev își amintește de o reuniune a Băncii Mondiale care a avut loc la Washington în primăvară. Acolo, spune el, un oficial ucrainean i-a spus că trupele Kievului au rămas fără combustibil. Bulgaria are o rafinărie în apropiere de Burgas, la Marea Neagră, care este operată de o filială a grupului rus Lukoil și aprovizionată cu petroliere din Rusia.

Vasilev a declarat că a încurajat Lukoil din Bulgaria să exporte surplusul de petrol în Ucraina. Reacția a fost pozitivă, iar angajații de acolo au condamnat, de asemenea, războiul lui Putin, a spus el. Bulgaria însăși are nevoie de aproximativ jumătate din combustibilul produs de rafinărie; restul, spune el, a fost trimis în Ucraina. Încă o dată, livrările de la companiile locale au fost gestionate prin intermediul unor companii străine intermediare.

Kievul a confirmat că societățile ucrainene au primit motorină bulgară în această etapă extrem de importantă. „Camioanele și cisternele mergeau în mod regulat în Ucraina prin România, iar în unele cazuri combustibilul era încărcat și în trenuri de marfă”, a declarat Vasilev.

Riposta Moscovei

Cu liniile secrete de aprovizionare a Ucrainei, Petkov își asuma un mare risc. Sondajele din Bulgaria au arătat că 70% dintre cetățeni se temeau că vor fi atrași în război și, prin urmare, se opuneau unui sprijin prea mare pentru Ucraina. Președintele Rumen Radev, un candidat al Partidului Socialist, a alimentat acest sentiment, afirmând că Bulgaria ar deveni parte la război dacă ar furniza arme Kievului.

Abia de curând jocul de-a v-ați ascunselea a luat sfârșit. De la începutul anului, rafinăria Lukoil din Burgas este controlată în întregime din Bulgaria, fără nici o legătură cu sediul central din Rusia, iar acum caută petrol din alte țări. Guvernul de la Sofia a cerut oficial Comisiei Europene, în noiembrie, permisiunea de a exporta motorină rafinată din petrol rusesc către destinații precum Ucraina.

Kremlinului nu i-a scăpat faptul că Bulgaria, sub conducerea lui Petkov și Vasilev, făcea eforturi masive în favoarea Ucrainei. Începând încă din luna mai, Moscova a desfășurat atacuri cibernetice împotriva Bulgariei, a declarat Petkov. Acestea au afectat alimentarea cu energie electrică și oficiile poștale, iar în unele momente pensiile funcționarilor publici nu au putut fi plătite.

De asemenea, Moscova a încercat să mituiască deputați și să se infiltreze în rândul autorităților. Între martie și iunie, Bulgaria a expulzat aproximativ 70 de angajați ai ambasadei ruse din Sofia pentru spionaj.

Moscova știa că Bulgaria era țara UE cea mai dependentă de gazul rusesc înainte de război și a decis să dea un exemplu. Încă din 27 aprilie, Gazprom a ales Bulgaria ca primă țară din UE în care va întrerupe exporturile de gaze.

Dar Sofia nu a cedat. În termen de 24 de ore, premierul Petkov a prezentat o soluție care le-ar permite celor aproape 7 milioane de locuitori ai Bulgariei să se descurce fără gaz din Rusia. El a organizat trnsporturi de gaz natural lichefiat, GNL, din Statele Unite – la același preț pe metru cub pe care îl percepea Gazprom.

Petkov explică acum de ce SUA a fost dispusă să accepte acest lucru. „Am spus clar în cadrul discuțiilor că navele-cisternă sunt un semnal politic pentru întreaga Europă că există întotdeauna căi de ieșire din dependența de Rusia”. De asemenea, el a dispus finalizarea unei conexiuni de conducte către Grecia pentru a cataliza alternative la liniile de aprovizionare rusești.

„Fără teamă și dependență de Rusia”

Guvernul lui Petkov a fost răsturnat printr-un vot parlamentar de neîncredere în cursul verii. Forțele pro-ruse au jucat și ele un rol în acest sens. Până în toamnă, Petkov și Vasilev au rămas în funcție doar provizoriu. De atunci, țara a fost prinsă într-un impas politic, dar atitudinea față de Ucraina s-a schimbat oarecum.

În decembrie, parlamentul a decis să permită oficial livrările de arme către Ucraina. „Suntem profund recunoscători Bulgariei pentru acest lucru”, a declarat Kuleba. Cu toate acestea, el a precizat că vede deja încercări de a torpila această decizie. „Este incredibil cât de insistent încearcă aceste forțe să tragă Bulgaria de partea agresorului și măcelarului”.

Petkov și Vasilev au intrat deja în istorie cu ajutorul lor secret fără precedent. Cu partidul lor „Noi continuăm schimbarea”, ei vor să candideze din nou la următoarele alegeri și să continue lupta pentru o Bulgarie care să abordeze corupția vechii ordini și să îmbrățișeze o cale mai vestică. Petkov insistă că un lucru este ireversibil: „Am demonstrat că o lume este posibilă fără dependență și fără teama de Rusia”.

author avatar
Tudor Borcea
1.598 afisari

8 COMENTARII

  1. Orice ajutor dat Ucrainei este o participare indirecta in lupta impotriva Rusiei. Indiferent cum se termina conflictul in Ucraina Rusia tot nu dispare de pe harta si tarile care au participat in conflict direct sau indirect vor avea consecinte in viitor. Scopul NATO este sa distruga Rusia, dupa care pot merge impotriva chinei. Au fost atitia altii in trecut care au vrut sa stapaneasca toata lumea de ce NATO ar avea alta soarta.

  2. De ce nu scrii câți bani si armament am dat noi, de sunt depozitele goale. Cum am primit o haita de barbari ucrainieni si ne am pus capra sa ne fu ta ăștia. Bulgarii asa de tare i au ajutat, ca de asta vara nu mai platesc nici un fel de ajutor pentru refugiații ucrainieni. Iar noi avem familii cu cate 4 copii si bunici, cărora le asiguram 16 mii de lei pe luna. In timp ce sânge din sângele nostru in Ucraina sunt fu tu ti si maltratați. Sa imi bag pu la in neamul ma tii de slugi, trădători si lingăi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger