AcasăȘTIRI EXTERNEPlanul Mattei. Italia schimbă jocul pentru energia europeană

Planul Mattei. Italia schimbă jocul pentru energia europeană

Până la declanșarea războiului dintre Ucraina și Rusia, Italia a fost puternic dependentă de aprovizionarea cu gaze din Rusia timp de decenii, fiind a doua țară după Germania. Acum intră în scenă planul Mattei pentru Africa al premierului Giorgia Meloni.

Acest plan pregătește terenul pentru o inversare a rolului Italiei pe scena energetică: distribuția de gaze din Africa de Nord – prin Marea Mediterană –  spre Europa.

La începutul lunii septembrie 2022, Gastech, cea mai mare conferință din lume privind tehnologiile din domeniul gazelor, GNL și hidrogenului, s-a reunit la Milano sub un nor de pesimism cu privire la capacitatea Europei de a trece iarna fără o aprovizionare fiabilă cu gaz rusesc.

Într-adevăr, perspectivele au fost dezastruoase: Vladimir Putin amenința că va închide robinetele; Uniunea Europeană era ocupată cu elaborarea unor planuri de raționalizare de urgență pentru gospodării și industrie.

Un an mai târziu, în timp ce Gastech se reunește, rezervoarele de gaz ale UE sunt deja la capacitate maximă: 89,89% la jumătatea lunii august, potrivit Gas Infrastructure Europe, față de o țintă de 90% care ar trebui atinsă în noiembrie.

Delegații Gastech se vor confrunta cu un scenariu energetic în schimbare rapidă în Europa. La vârful icebergului, gazul rusesc este parțial – cantități semnificative încă curg spre vest – fiind înlocuit de GNL din Statele Unite și de alți producători; prin conductele existente, din Algeria și Norvegia, curg cantități mai mari de gaze, deși Libia produce încă sub potențial. Germania și Italia s-au dotat rapid cu instalații pentru a permite preluări mai mari de GNL.

Dar se pregătește o schimbare mult mai radicală. Ruta principală a gazelor naturale Nord-Sud, Est-Vest dinspre Rusia nu mai există; o nouă rută Sud-Nord din Africa și Orientul Mijlociu, via Mediterana, este în vigoare. O astfel de schimbare structurală este aici pentru a rămâne, iar planul Mattei din Italia se află în centrul acesteia.

Enrico Mattei a fost fondatorul grupului energetic italian Eni. Meloni a anunțat în aprilie anul trecut, la Addis Abeba, conturarea planului Mattei. Planul propriu-zis va fi prezentat în octombrie, când Italia va găzdui un summit cu națiunile africane pe tema cooperării energetice.

Deși detaliile nu au fost dezvăluite, trei factori cheie intră în joc: istoricul Italiei; relația generală dintre Europa și Africa, inclusiv aspecte sensibile precum migrația și securitatea; și posibila includere în viitor a surselor de energie non-fosilă, cum ar fi hidrogenul și energiile regenerabile.

Prin denumirea acestei noi strategii energetice africane și mediteraneene după Mattei, Italia transmite un semnal puternic țărilor africane: abordarea sa nu se referă doar la redevențe, ci și la parteneriate pe termen lung.

În mod esențial, planul – menționat în declarația comună SUA-Italia din cadrul vizitei lui Meloni la Washington în iulie anul trecut – va avea ca scop și atenuarea amenințării la adresa securității care emană din dubla prezență în regiunea Sahel a mișcărilor jihadiste și a mercenarilor Wagner.

Mattei nu se referă doar la înlocuirea gazului rusesc, ci și la o strategie de dezvoltare și de asigurare a aprovizionării cu surse non-fosile – hidrogenul și energiile regenerabile – din Africa, al cărei potențial în aceste domenii îl eclipsează pe cel al Rusiei.

Va necesita o infrastructură suplimentară în întreaga Mediterană, precum și o infrastructură în mare parte nouă în Africa. Italia nu se poate descurca singură; UE și instituțiile financiare internaționale vor trebui să intervină. Cu toate acestea, în interiorul Europei, traseul pricipal a energiei va continua să se desfășoare pe axa nord-sud. Dar în sensul opus.

971 afisari

4 COMENTARII

  1. Și ce afacere vor face macaronarii? Vor schimba un mnopol cu un altul. În loc de gaze bune, ieftine și sigure vor aduce gaze scumpe proaste, scume și nesigure. Asta da afacere.

  2. Si vapoarele cu gpl din state ? Ce facem cu ele , s-a facut telenovela cu zelenschi presedinte in van ? Hai ca poate iese cu agricultura si armamentul
    .

  3. Unii oameni nu înțeleg nimic, Italia având o a doua industrie manufacturieră in EU după Germania și o forță de muncă mai ieftină va lua locul de primă economie manufacturieră in Europa,va avea cea mai mare greutate în luarea deciziilor importante din Europa.

  4. Este posibil ca într-un viitor apropiat unii germani să emigreze prin Europa exact cum au emigrat italieni și încă se mai întâmplă cu cei care au studii superioare .FURBIZIA tedesca sa cam terminat odată cu interesele obscure rusești în Occident.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri