AcasăȘTIRI EXTERNEPlanul Germaniei pentru energie “fără Putin”: cu cine au semnat un contract...

Planul Germaniei pentru energie “fără Putin”: cu cine au semnat un contract istoric

germania energieRămânem şi fără principala noastră sursă de energie: cea hidro. De unde am ajuns să importăm

Ministrul german al Economiei a dezvăluit că a ajuns la un acord cu Qatarul pentru furnizarea de energie “fără Putin”. După o întâlnire cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al Thani, Habeck a declarat că a găsit mai mult sprijin decât se aştepta:

“Chiar dacă s-ar putea să avem încă nevoie de gaz rusesc anul acesta, în viitor nu va mai fi aşa. Iar acesta este doar începutul”.

Acord şi pe domeniul energiei regenerabile

Cele două părţi au precizat că înţelegerea nu se referă doar la livrarea de gaz natural lichefiat din Qatar, ci şi la dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile şi la oferta germană în domeniul măsurilor de creştere a eficienţei energetice.

De asemenea, nemţii încearcă să semneze un acord şi cu Emiratele Arabe Unite, tot în cadrul eforturilor de eliminare a dependenţei importurile de gaz din Rusia, care până acum reprezentau 55% din achiziţiile germane de combustibili fosili.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Berlinul a renunţat la darea în exploatare a gazoductului Nord Stream 2, prin care urma să primească şi mai uşor gaz rusesc, şi a început să ia în considerare orice alte opţiuni de asigurare a necesarului energetic.

author avatar
Andrei Ștefan
802 afisari

3 COMENTARII

  1. Conducatori care se preocupa de sparta tarii nu navetist care vine marti la munca si pleaca vineri 3 zile de munca ,multa puturosenie ,gandire de prost Asta e!

  2. Ceea ce nu ne spune articolul, este ca nu s-a semnat contractul ci ca este vorba doar de o înțelegere de principiu. Așa au fost multe de-a lungul timpului, intre diverși actori pe paiață. Cam ce ne spune noi adesea, aici este vorba despre teorie, practica ne omoară. Când este vorba de trecere la concretizare, se ajunge la rezolvarea unor probleme foarte spinoase si anume : 1. Cât timp durează negocierea. 2. Cine suporta imensele investiții necesare, dezvoltarea infrastructurii necesare trimiterea gazelor sub forma lichefiata – creșterea producției de gaze, conducte de transport la instalațiile de lichefiere, depozite pentru aceste gaze, instalații de încărcarea navelor, si ce este mai greu, construirea de nave specializate- . Toate acestea costa enorm, necesita o lunga perioada de timp, capacitatea industriala de a construi infrastructura, etc. Cine va fi capabil sa rezolve aceste probleme, in timp scurt, ori acest timp nu exista. Toate pot fi rezolvate in timp mediu. Si mai are un punct foarte vulnerabil acest proiect. Am trăit pe pielea noastră, romanii, când in 1993 nava Rostock ( ucrainiană )s-a pus de-a curmezișul pe brațul Sulina, blocând traficul aproape 2 ani, si mai curând chiar Canalul Suez, care a fost blocat doar câteva zile si a dat economia lumii peste cap. Daca pierzătorul va apela aceasta sabotaj, in caz de criza, si va bloca toata aprovizionarea cu gaze a Europei, mai ceva decât închiderea robinetului de către ruşi.

  3. Hidrocarburile nu sînt combustibili fosili!
    Acestea vin din străfundul pămîntului, e vorba de HIDROgen și CARBon, HIDROCARBuri, sînt fără sfîrșit. Se află peste tot, în unele locuri mai aproape de suprafața pămîntului alteori mai adînc.
    Nu e vorba de vreo găselniță nouă, aceasta a părerea multora: Mendeleev, Berthelot, Gay-Lussac, Alexander von Humboldt.
    Teoria oficială cu putrefacția materiei vi și a resurselor pe terminate e susținută de cei ce conduc lumea prin marile companii petroliere.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger