În contextul în care temperaturile scad acum, în apropierea lunilor de iarnă – iar importurile de gaze din Rusia sunt la o fracțiune din nivelurile de altădată – miniștrii europeni ai energiei urmează să se reunească vineri pentru a discuta un pachet de taxe naționale excepționale la nivelul UE, menite să strângă fonduri pentru a reduce prețurile plătite de gospodării și întreprinderi.
În timp UE pot evidenția unele succese în eforturile depuse în ultimele luni pentru a se debarasa de gazul rusesc – inclusiv umplerea rezervelor la niveluri de peste 85% – un număr tot mai mare de capitale avertizează că propunerile recente pur și simplu nu merg suficient de departe.
15 state membre i-au scris comisarului european pentru energie, Kadri Simson, în această săptămână, cerând un plafon la nivelul UE pentru prețurile en-gros la gaze, în timp ce întreprinderile cedează sub povara unor costuri care rămân de aproximativ cinci ori mai mari decât în urmă cu un an.
Analiștii avertizează că o recesiune profundă este inevitabilă, Deutsche Bank prevăzând că produsul intern brut real din zona euro va scădea cu aproape 3% la nivel agregat între al doilea trimestru al acestui an și aceeași perioadă din 2023 – o scădere mai mare de la un vârf la altul decât în timpul crizei euro.
Guvernele europene urmăresc cu atenție scumpirea costului vieții, ceea ce ar putea genera proteste sociale și ar putea împinge alegătorii către partide mai extreme.
„Criza energetică din Europa începe abia acum să se resimtă cu adevărat, deoarece creșterile prețurilor încă se răsfrâng asupra facturilor firmelor și gospodăriilor”, spune Simone Tagliapietra, specialist în energie la think-tank-ul Bruegel. „Costul pentru economie va deveni mult mai mare”.
Cu toate acestea, eforturile agresive din primăvară au contribuit la diversificarea aprovizionării cu gaze în afara Rusiei și către alternative, inclusiv gazul natural lichefiat din SUA. Gazul din conducte din Rusia a scăzut acum la 9% din importurile UE, de la 41% anul trecut.
Dar criza nu s-a încheiat nici pe departe. Umplerea depozitelor de gaze în 2023 ar putea fi mai dificilă decât în acest an, având în vedere că aprovizionarea a venit din Rusia – și ar putea fi întreruptă complet până atunci.
Îngrijorările legate de o ruptură totală a livrărilor de gaze rusești s-au intensificat în această săptămână, când Gazprom a avertizat că ar putea impune sancțiuni companiei de stat de gaze din Ucraina, o măsură care ar putea duce la oprirea fluxurilor prin această țară.
Separat, scurgeri de la gazoductele rusești Nord Stream din Marea Baltică au fost puse pe seama unui sabotaj, subliniind vulnerabilitatea infrastructurii energetice europene.
“Eforturile insuficiente de reducere a consumului de gaze ar putea lăsa nivelurile de stocare ale UE la niveluri periculos de scăzute”, potrivit unui raport OCDE din această săptămână. O iarnă rece ar putea înrăutăți cu mult deficitul de aprovizionare, ducând la prețuri globale „substanțial mai mari”.
Nu trecem iarna cu planul unor birocrati tampiti, chiar si europeni.