AcasăȘTIRI EXTERNEPlanul B pentru băncile din Rusia

Planul B pentru băncile din Rusia

Băncile rusești au anunțat duminică că lucrează la emiterea de carduri bancare de la rețeaua chineză Union Pay ca răspuns la decizia giganților Visa și Mastercard de a-și suspenda operațiunile în Rusia după intervenția militară în Ucraina.

Cardurile bancare rusești Visa și Mastercard  nu vor mai fi valabile în străinătate, iar cardurile emise în străinătate nu vor mai funcționa în Rusia, au informat sâmbătă cele două companii.

Pentru ca rușii să poată avea carduri de plată în străinătate, băncile rusești au declarat că lucrează la lansarea cardurilor UnionPay, sistemul rus Mir fiind funcțional doar într-o mână de țări din lume.

“Sberbank lucrează la posibilitatea emiterii de carduri Mir-UnionPay co-branded. Vă vom informa mai târziu despre programul de emitere”, a explicat cea mai mare bancă din Rusia.

“Lucrăm deja la emiterea cardurilor UnionPay, sistemul național de plată al Chinei. Cu acest card, puteți efectua plăți în 180 de țări din întreaga lume”, este mesajul Alfa Bank (fără nicio legătură și niciun fel de relație cu Alpha Bank România, care face parte din grupul financiar grecesc Alpha Bank) pe contul Telegram.

Potrivit agențiilor de presă ruse, Rosbank, Tinkoff-Bank, Raiffeisen și MKB au indicat toate că au în vedere aceleași decizii. Sectorul bancar și financiar al Rusiei este vizat de sancțiunile Occidentului, provocând scăderea rublei și retragerea multor companii străine de pe piață.

Banca Centrală a Rusiei a cerut băncilor comerciale să nu mai publice bilanțurile financiare pentru a “elimina riscurile cauzate de sancțiunile țărilor occidentale”. În continuare, băncile comerciale ruseşti vor trebui să transmită bilanţurile contabile către Banca Centrală dar acestea nu vor mai fi date publicităţii.

O serie de mari bănci ruseşti au fost decuplate de la sistemul interbancar internaţional Swift, ceea ce le limitează capacitatea de a derula tranzacţii cu străinătatea.

Autorităţile ruse îşi înmulţesc măsurile pentru a limita fuga capitalurilor şi a împiedica apariţia unei sentiment de panică în rândul populaţiei, dacă băncile ar ajunge în situaţia în care nu dispun de lichidităţi. Numeroşi ruşi şi-au retras economiile din conturile bancare, aşa cum arată cozile lungi de la ghişeele băncilor şi ATM-uri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
518 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger