AcasăȘTIRI EXTERNEPlanificarea nucleară a NATO. SUA vor să impună avionul F-35 Germaniei

Planificarea nucleară a NATO. SUA vor să impună avionul F-35 Germaniei

Planificarea nucleară a NATO. SUA vor să impună avionul F-35 Germaniei

Acordul pe care se bazează noua coaliție guvernamentală din Germania a confirmat că această țară își va menține participarea la planificarea nucleară a NATO, ceea ce nu era neapărat evident având în vedere poziția sa politică. În clar, aceasta înseamnă că Bundeswehr trebuie să aibă capacitatea de a opera bomba nucleară tactică B-61, pusă la dispoziție de către SUA. Cu primadona de rigoare, F-35.

Or, acestă capacitate se bazează în prezent pe avionul PANAVIA Tornado, a cărui carieră operațională se apropie de sfârșit. De aici decizia luată de guvernul anterior de a-l înlocui, un proces în acest scop demarând în 2017.

O „soluție europeană” a fost lăsată deoparte

În ciuda preferinței Luftwaffe (forțele aeriene germane) pentru F-35A, avionul produs de Lockheed-Martin a fost lăsat la o parte din motive politice, industriale și diplomatice. O astfel de alegere ar fi putut compromite programul SCAF (Air Combat System of the Future), derulat de Germania în colaborare cu Franța și Spania.

Dacă o soluție europeană ar fi avut preferința Berlinului, a fost și ea lăsată deoparte întrucât certificarea avionului Eurofighter EF-2000 – care era atunci avută în vedere – pentru a transporta bomba nucleară B-61 probabil nu ar fi putut fi obținută înainte de retragerea avioanelor Tornado.

Întrucât un astfel de proces era atât lung, cât și costisitor, SUA au indicat că vor avea prioritate avioanele de fabricație americană.

Astfel, în martie 2020, Ministerul German al Apărării și-a anunțat intenția de a procura 30 F/A-18F Super Hornet și 15 E/ A-18 Growler (pentru capacitățile lor SEAD – Suppression of Enemy Air Defense). Această alegere nu a fost însă confirmată în mod explicit în acordul noii coaliții guvernamentale, textul limitându-se la a indica faptul că avioanele Tornado vor fi înlocuite.

Acest lucru a fost repetat de Christine Lambrecht, noul ministru german al Apărării, în timpul unei vizite la baza „Taktischen Luftwaffengeschwader 73 Steinhoff (dotată cu avioane Eurofighter), cu sediul la Rostock, săptămâna trecută.

„Tornado nu va mai fi operațional în 2030”, a reamintit ea. „Chestiunea este de a se ști dacă o soluție europeană va juca un rol în luarea unei decizii”, a adăugat ministrul. Cu toate acestea, deoarece nu există nici o „soluție europeană” pentru moment, alegerea F/ A-18F ar trebui confirmată.

F-35, aproape de certificarea nucleară

Sau nu? O informație care trecuse aproape neobservată: National Nuclear Security (NNSA) care, în subordinea Departamentului Energiei, se ocupă de stocul de arme nucleare americane, a publicat, în noiembrie, o actualizare a „unei fișe de informare” care specifică tipurile de aeronave care urmează să fie certificate în viitorul apropiat pentru a transporta cea mai recentă versiune a bombei B-61(B-61-12).

Dacă acolo apar Tornado, precum și avioanele F-15, F-16, B-2 „Spirit”, B-21 Raider și F-35, acesta nu mai este cazul pentru F/A-18F Super Hornet.

Inițial, nu existau planuri de certificare a aeronavei produs de Boeing pentru misiuni nucleare. Din motivul întemeiat că Marina SUA nu mai avea astfel de arme la bordul portavioanelor sale din 1994. Dar fusese trecută pe listă în 2018, când tocmai începuse procedura germană de găsire a unui succesor al Tornado, scrie Opex 360.

Potrivit blogului „Strategic Security”, editat de Federation of American Scientists, Pentagonul a explicat că „F/A-18F nu trebuie să fie certificat pentru a transporta bombele B61-12”.

Ceea ce poate da verde avioanelor F-35 în Germania. F-35A ar trebui să fie în curând certificat pentru a transporta B61-12. „A avea o aeronavă de generația a 5-a echipată cu această capacitate va oferi valoare adăugată la nivel strategic, ceea ce întărește misiunea de descurajare nucleară”, a susținut recent locotenent-colonelul Daniel Jackson, șeful disuasiunii în cadrul Air Combat Command Comandamentului, în urma testelor de compatibilitate care au implicat acest tip de avion.

 

author avatar
Tudor Borcea
314 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger