AcasăȘTIRI EXTERNE“Plan Marshall” pentru Ucraina. Confiscarea bunurilor rușilor sancționați

“Plan Marshall” pentru Ucraina. Confiscarea bunurilor rușilor sancționați

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că este în favoarea confiscării activelor rusești înghețate în Uniunea Europeană în cadrul sancțiunilor, pentru ca acestea să fie „disponibile” pentru reconstrucția Ucrainei.

El a mai spus că o conferință a donatorilor pentru reconstrucția Ucrainei, la care participă la Varșovia, ar trebui să fie punctul de plecare pentru „un plan Marshall european” pentru această țară invadată de Rusia.

„Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu doar să înghețăm activele, ci și să facem posibilă confiscarea lor, pentru a le pune la dispoziția Ucrainei care se reconstruiește”, a declarat Michel pentru agenția de presă ucraineană Interfax. Dar a recunoscut că “este un proces dificil și de lungă durată”.

A fost solicitat un aviz din partea serviciului juridic al Consiliului European cu privire la fezabilitatea unei astfel de măsuri, deoarece „există 27 de sisteme juridice în UE și în multe state membre este necesară o decizie a unei instanțe”.

„Este pentru prima dată când Charles Michel vorbește despre confiscarea activelor rusești”, a precizat pentru AFP purtătorul său de cuvânt.

Președintele american Joe Biden a cerut Congresului, la sfârșitul lunii aprilie, să-i dea posibilitatea de a confisca activele oligarhilor ruși blocate în Statele Unite și de a le utiliza în beneficiul Ucrainei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor