AcasăȘTIRI EXTERNEPlafonarea prețurilor petrolului rusesc, pură fantezie?

Plafonarea prețurilor petrolului rusesc, pură fantezie?

SUA se află în prima linie a apelurilor pentru plafonarea prețurilor de export ale petrolului rusesc. Sună ca o idee grozavă. Dar nu vă așteptați să funcționeze.

Iată care este problema. Rusia câștigă miliarde de dolari din exportul de petrol. Acei dolari ajută la finanțarea invaziei președintelui Vladimir Putin în Ucraina. Între timp, lumea are nevoie de petrolul rusesc pentru a continua să curgă, deoarece piețele sunt deja strânse și nimeni nu are capacități de rezervă pentru a compensa pierderile.

Deci, care este soluția? Veniturile sunt un produs destul de simplu: volumul înmulțit cu prețul (minus unele costuri). Pentru a reduce veniturile Kremlinului, trebuie lovit fie volumul, fie prețul. Nu vrem să reducem volumul, așa că rămâne prețul. Dacă restricționăm prețul la care Rusia își poate vinde petrolul, reducem veniturile Kremlinului fără să afectăm volumul de petrol de pe piața internațională.

“De ce nu a mai făcut-o nimeni până acum?”, comentează Bloomberg. De ce nu au făcut SUA acest lucru cu Iranul sau Venezuela, în loc să impună sancțiuni secundare care au tăiat fluxurile de petrol și au afectat relațiile cu partenerii comerciali din Asia? Poate că răspunsul e simplu: plafomarea prețurilor țițeiului are foarte puține șanse să funcționeze cu adevărat.

În cadrul acestui plan, asigurarea ar fi reținută pentru încărcăturile pentru care cumpărătorul plătește Rusiei mai mult decât un preț care urmează să fie stabilit.

Având în vedere că aproximativ 95% din flota mondială de petroliere este asigurată prin intermediul International Group of Protection & Indemnity Clubs din Londra și al unor firme cu sediul în Europa continentală, o interdicție pare fezabilă. Dar nu suficientă.

UE tocmai a încheiat mai multe săptămâni de dispute interne brutale privind sancțiunile petroliere impuse Rusiei. Aceste sancțiuni, chiar și diluate față de propunerile inițiale, includeau o interdicție asupra asigurărilor.

Moscova a găsit alternativa

Moscova a început deja să creeze o alternativă la cluburile P&I, oferind asigurări prin intermediul Companiei Naționale Ruse de Reasigurări. Acest lucru ar putea fi suficient de bun pentru unele dintre companiile indiene și chineze care asigură acum cea mai mare parte a pieței pentru țițeiul rusesc.

Planul SUA ar necesita ca UE să revoce sancțiunile pe care tocmai le-a aprobat – o opțiune deloc atractivă după negocierile dureroase prin care a trecut blocul pentru a le face acceptate de toți cei 27 de membri.

Nimeni nu crede  că multe țări europene sunt dispuse să accepte noi sancțiuni care ar permite companiilor chineze și indiene să cumpere țiței la prețuri foarte reduse, în timp ce propriilor companii le este interzis să cumpere la orice preț.

Este mai probabil ca interdicția UE privind importurile maritime de țiței și produse rafinate rusești să fie eliminată odată cu cea privind asigurările.

Cu petrolul ieftin, Rusia va câștiga din exporturi 10 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii iulie. Întreruperea acestor exporturi va aduce mai multe daune economiilor cumpărătorilor din Europa decât acasă. Așa că e puțin probabil ca Moscova să accepte un plafon de preț impus de Occident.

Putin a arătat deja că economia țării sale are o importanță secundară față de ambițiile sale imperialiste. Dar piața petrolului se bazează pe cerere, iar Rusia are ce oferi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
278 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger