AcasăȘTIRI EXTERNEPlafonarea prețului petrolului rusesc. Prima reacție a Kremlinului

Plafonarea prețului petrolului rusesc. Prima reacție a Kremlinului

Plafonarea prețului petrolului rusesc. Prima reacție a Kremlinului / Foto: Facebook

Plafonarea prețului petrolului rusesc decisă de țările occidentale nu va avea nici un impact asupra ofensivei Moscovei în Ucraina, a declarat luni Kremlinul, avertizând împotriva „destabilizării” pieței mondiale a energiei.

Economia rusă „are toate capacitățile necesare” pentru a finanța ofensiva militară din Ucraina, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Moscova „pregătește” măsuri de retorsiune

„Astfel de măsuri nu vor avea niciun impact”, a adăugat el, referindu-se la plafonarea prețului petrolului rusesc adoptată de Uniunea Europeană, țările G7 și Australia pentru a lovi Rusia în portofel.

„Pe de altă parte, aceste măsuri vor avea, fără îndoială, un impact asupra stabilității pieței mondiale a energiei (…) Acesta este un pas spre destabilizarea ei”, a continuat Dmitri Peskov, adăugând că Moscova „pregătește” măsuri de retorsiune, informează Le Figaro.

Plafonarea prețului petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, convenită de UE, țările G7 și Australia, urmează să intre în vigoare începând de luni. Scopul este de a restricționa veniturile Rusiei, asigurându-se în același timp că aceasta continuă să aprovizioneze piața mondială.

Mecanismul adoptat prevede că numai petrolul vândut la un preț egal sau mai mic de 60 de dolari pe baril va putea fi livrat în continuare și că, dincolo de această sumă, companiile cu sediul în UE, în țările G7 și în Australia nu vor mai putea presta servicii care permit transportul maritim (comerț, transport, asigurări, armatori etc.).

Experți: „Este un salt în necunoscut”

În timp ce experții sunt îngrijorați de acest „salt în necunoscut” și sunt atenți la reacția producătorilor OPEC, Bruxelles-ul afirmă că plafonarea „va contribui la stabilizarea piețelor” și „va aduce beneficii directe economiilor emergente și țărilor în curs de dezvoltare”, care vor putea achiziționa țiței rusesc la costuri mai mici.

Embargoul european vine la câteva luni după cel decis deja de Statele Unite și Canada, în timp ce Moscova a obținut 67 de miliarde de euro din vânzările sale de petrol către UE de la începutul războiului din Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea
338 afisari

1 COMENTARIU

  1. Citiți și vă cruciți: bruseala moare de grija țărilor emergente: „va contribui la stabilizarea piețelor” și „va aduce beneficii directe economiilor emergente și țărilor în curs de dezvoltare”.
    Deci pana generalizată stă-n ușă la ioropeni și ei sunt „grijulii” cu alte țări. Țări care nu au boicotat nimic și cumpără ieftin de nici nu au visat că se poate: India, China…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger