AcasăȘTIRI EXTERNE„Plafonarea facturilor nu rezolvă criza”. Gigantul petrolier Saudi Aramco îi avertizează pe...

„Plafonarea facturilor nu rezolvă criza”. Gigantul petrolier Saudi Aramco îi avertizează pe europeni

„Plafonarea facturilor nu rezolvă criza”. Gigantul petrolier Saudi Aramco îi avertizează pe europeni / Foto: printscreen

Directorul executiv al gigantului petrolier din Arabia Saudită, Saudi Aramco, a declarat că eforturile guvernelor din Europa de a aborda criza energetică „nu sunt de ajutor”.

Amin Nasser, care conduce cel mai mare exportator de petrol din lume, a declarat că planurile de plafonare a facturilor de consum și de impozitare a companiilor energetice nu reprezintă soluții pe termen lung pentru criza globală.

„Nu războiul din Ucraina este cauza principală”

Nasser a declarat la un forum din Elveția: „Înghețarea sau plafonarea facturilor la energie ar putea ajuta consumatorii pe termen scurt, dar nu abordează cauzele reale și nu reprezintă o soluție pe termen lung”.

„Iar taxarea companiilor atunci când vrei ca acestea să crească producția este clar că nu ajută”. Criza energetică care a început anul trecut a fost exacerbată de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la petrol și gaze naturale și s-a reflectat în facturile consumatorilor și ale întreprinderilor.

Guvernele din Europa au încercat să amortizeze lovitura prin cheltuirea a sute de miliarde de euro pentru subvenții și reduceri de taxe. Săptămâna trecută, UE a anunțat că intenționează să strângă aproximativ 140 de miliarde de euro prin impunerea unor impozite excepționale pe „profiturile anormal de mari” ale companiilor energetice și prin redirecționarea veniturilor către gospodării și întreprinderi care se confruntă cu facturi în creștere.

Nasser a declarat că principala cauză a crizei a provenit din investițiile insuficiente în combustibilii fosili, într-o perioadă în care sursele alternative de energie nu erau încă disponibile cu ușurință. El a spus: „Conflictul din Ucraina a intensificat cu siguranță efectele crizei energetice, dar nu este cauza principală. Din păcate, chiar dacă conflictul ar înceta astăzi, așa cum ne dorim cu toții, criza nu s-ar încheia”, informează The Guardian.

Investiții „prea puține, prea târziu, pe termen scurt”

Aramco a investit pentru a crește capacitatea petrolieră a regatului saudit la 13 milioane de barili pe zi până în 2027, dar Nasser a declarat că investițiile la nivel global în hidrocarburi sunt încă „prea puține, prea târziu, pe termen scurt”. Investiția insuficientă vine într-un moment în care capacitățile neutilizate sunt reduse, iar cererea este „destul de sănătoasă”, în ciuda unui cimat economic defavorabil.

Nasser a declarat: „Atunci când economia globală își va reveni, ne putem aștepta ca cererea să își revină și mai mult, eliminând puțina capacitate de rezervă de producție de petrol existentă. Acesta este motivul pentru care sunt serios îngrijorat”.

Luna trecută, Saudi Aramco a subliniat profiturile uriașe realizate de națiunile bogate în gaze și petrol în timpul crizei energetice, dezvăluind că profiturile din cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie au crescut cu 90%, ajungând la 48 de miliarde de dolari. Cifra este considerată a fi unul dintre cele mai mari profituri trimestriale din istoria companiilor.

author avatar
Tudor Borcea
5.604 afisari

7 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger