AcasăȘTIRI EXTERNEPistolul preferat al lui Al Capone și ceasul său cu diamante. Începe...

Pistolul preferat al lui Al Capone și ceasul său cu diamante. Începe licitația secolului

Pistolul preferat al lui Al Capone și ceasul său cu diamante. Începe licitația secolului

La 8 octombrie, casa de licitații Witherell’s (California) va oferi o vânzare online dedicată celebrului gangster. În catalog, scrisori, fotografii, arme, ceasuri de buzunar și alte obiecte personale ale lui Capone.

Viața intimă și personală a miticului gangster Al Capone (1899-1947), supranumit și „Scarface” – din cauza celor trei lovituri de cuțit primite pe partea stângă a feței după ce a insultat-o ​​pe sora mafiotului Franck Gallaccio – va fi descoperită în cadrul unei licitații organizată la Sacramento, California.

Un gangster cu gusturi rafinate

La 8 octombrie, vor fi scoase la licitație 174 de loturi de obiecte care i-au aparținut lui Al Capone și familiei sale, toate însoțite de un certificat de proveniență.

Toate articolele scoase la licitație provin din succesiunea sa directă, așa cum a raportat casa de licitații, care a indicat că cele trei nepoate ale lui Capone – copiii lui Albert Francis Capone – fiul mafiotului, mai cunoscut sub numele de „Sonny” –  sunt cele care i-au încredințat obiectele personale ale bunicului lor.

În scopul de a arăta, spun ele, că dincolo de a fi un lider nemilos al mafiei americane, Al Capone era, de asemenea, un tată iubitor și un om cu gusturi rafinate, așa cum se arată în diferite portrete și fotografii de familie oferite la licitație, scrie Le Point.

Cu toate acestea, când se menționează numele lui Al Capone, lumea se gândește la orașul violent Chicago, la prohibiție, mitraliere și băi de sânge, precum celebrul masacru de Sfântul Valentin, din 14 februarie 1929, în timpul căreia Capone a eliminat șapte dintre concurenții săi pentru a deveni cel mai temut gangster din Statele Unite ale anilor 1930.

Or, Capone a întotdeauna a cultivat o imagine de gentleman și om de afaceri rafinat: costume personalizate cu dungi și dublă butonieră, pălării borsalino, mașini frumoase, în special Cadillac-uri, șosete de mătase, trabucuri, pantofi strălucitori, bijuterii și ceasuri scumpe, așa cum a fost dezvăluit în vânzarea intitulată „A Century of Notoriety : The Estate of Al Capone”.

Un Patek Philippe cu diamante

La aproape 75 de ani de la moartea sa, în urma unui atac de cord în 1947, fascinația pentru Al Capone, primul gangster care a fost un personaj în cultura populară americană, nu a scăzut niciodată. Iar obiectele care îi aparțineau, ca toate piesele care erau proprietatea unor oameni celebri, trezesc un anumit entuziasm în rândul colecționarilor.

Astfel, în 2017, un ceas de buzunar realizat la comanda lui Al Capone la Illinois Watch Company s-a vândut cu peste 70.000 de euro la o licitație. „Scarface” era un entuziast al ceasurilor și purta adesea piese frumoase la mână, precum un elegant Rolex Prince – care până în prezent nu a apărut niciodată pe piața licitațiilor.

Unul dintre loturile emblematice ale licitației dedicate lui Capone va fi un rar ceas de buzunar Patek Philippe, din platină și incrustat cu diamante. Modelul, estimat cu prudență la 20.000 de euro și gravat cu literele „AC”, ar trebui să fie adjudecat la un preț mult mai mare datorită, pe de o parte, provenienței sale și, pe de altă parte, reputației Patek Philippe, una din cele mai prizate mărci orologiere în cadrul licitațiilor.

Pistolul de care nu se despărțea niciodată

Alte ceasuri care i-au aparținut lui Sonny Capone și probabil moștenite de tatăl său, precum un cronograf Longines din 1940, un Elgin din anii 1920 și un Mimo din 1931, completează catalogul. Toate sunt estimate între 100 și 1.000 de euro. Mai sunt scoase la vânzare cleme pentru bani încrustate cu diamante, cleme pentru cravată, butoni, cuțitul de buzunar al lui Capone, din platină, și cutia cu chibrituri ștampilată „AC” din aur alb.

Printre obiecte figurează și pistolul Colt din 1911 (cal. 45) de care Capone nu se despărțea niciodată și care probabil i-a salvat viața în mai multe rânduri, estimat la 100.000-150.000 de euro.

De asemenea, vor fi licitate porțelan fin, mobilier de lux și opere de artă care i-au împodobit vila din Palm Island, Florida, unde Al Capone a locuit după eliberarea din închisoarea Alcatraz pentru bună purtare, în 1939.

Un loc unde a fost încarcerat în 1931 de agenții IRS (Internal Revenue Service), pentru evaziune fiscală și nu de agenți federali conduși de Eliot Ness care nu a reușit să-l condamne pe gangster pentru crimele sale.

author avatar
Tudor Borcea