AcasăȘTIRI EXTERNEPirații caută să pună mâna pe gigantul telescop spațial James Webb, succesorul...

Pirații caută să pună mâna pe gigantul telescop spațial James Webb, succesorul lui Hubble

Pirații caută să pună mâna pe gigantul telescop spațial James Webb, succesorul lui Hubble/ Foto: Facebook

Furtul unui telescop sună absurd, dar nu ar fi o premieră. Este o idee ciudată, dar care câștigă teren: unii specialiști iau foarte în serios posibilitatea unei acaparări de către pirații a uriașului telescop spațial James Webb, succesorul așteptat al lui Hubble.

James Webb Space Telescope, JWST, este un proiect vechi condus de NASA, susținut de Agenția Spațială Europeană și de omologul ei canadian.

Este însă un proiect esențial pentru viitorul observației spațiale, dar care este afectat de întârzieri, cu un buget cu mult peste previziunile inițiale. În plus, numele său s-a pretat criticilor.

James Webb, un funcționar public de carieră al cărui timp la Departamentul de Stat sub conducerea președintelui Harry Truman, a inclus avansarea dezvoltării războiului psihologic ca instrument al Războiului Rece. Webb a fost ulterior administratorul NASA care a supravegheat programul Apollo.

Când a ajuns la NASA în 1961, rolul său de lider a însemnat că este în parte responsabil pentru implementarea a ceea ce era până atunci politica federală: eliminarea persoanelor LGBT din forța de muncă.

Când lucra la Depatamentul de Stat, această politică era pusă în aplicare de bărbați care lucrau sub conducerea lui Webb. Încă din 1950, era conștient de această politică și există dovezi clare cum că a fost implicat în susținerea discuțiilor din Senat care au dat startul în cele din urmă a ceea ce este cunoscut astăzi sub numele de Lavanda Scare (persecutarea de către guvernul federal a persoanelor LGBT în timpul Războiului Rece).

10 miliarde de dolari fac cu ochiul pe mare

Pe măsură ce se apropie ora lansării celui mai puternic telescop din lume, a priori la sfârșitul lunii, de la centrul spațial Kourou (în Guyana Franceză) cu o rachetă Ariane 5 ECA, apare o nouă temere suprinzătoare.

În valoare de apetisanta sumă de 10 miliarde de dolari, telescopul are suficiente date pentru a atrage atenția piraților moderni, în timpul călătiriei sale pe mare, între California, unde Northrop Grumman și NASA au efectuat testele finale, și Guyana Franceză.

Dacă ideea pare absurdă, ea a fost totuși discutată la o întâlnire la care a participat celebrul astrofizician Christopher Conselice. Data exactă a călătoriei lungi cu vaporul, care va trebui în mod special să treacă prin Canalul Panama, nu a fost dezvăluită de NASA.

Agenția a refuzat să spună și dacă sunt luate în considerare alte măsuri de precauție, cum ar fi o escortă armată a marinei SUA.

Răscumpărarea din pădure și lentila din coșul de gunoi

Ideea furtului unui telescop nu este până la urmă ilogică. Își găsește rădăcinile în diferite necazuri care au punctat istoria observării spațiale.

Unul din primele, anecdotic, datează din 1872, când Samuel Langley, directorul Observatorului Allegheny din Pittsburgh, descoperă într-o dimineață, uimit, că obiectivul principal al telescopului său a fost scos.

Un bilet i-a indicat faptul că obiectivul a fost furat și hoțul a cerut răscumpărare care urma să se facă noaptea, într-o pădure din apropiere.

După negocieri, a ajuns să să indice locația obiectivului: în coșurile de gunoi ale unui hotel vecin, aparatul fiind suficient de deteriorat pentru a necesita reparații costisitoare.

Ușor cu telescopul pe mare

Un alt incident a privit stuctura telescopului James Clerk Maxwell, care trebuia transportat din Marea Britanie în Hawaii. Căpitanul căruia i s-a încredințat sarcina nu a plecat direct în insula aflată în Pacific, ci a făcut o escală neașteptată în Olanda, unde, pentru a-și maximiza câștigurile, îmbarcă și produse extrem de explozive.

Ajuns cu întârziere în Hawaii după aventuri obscure, căpitanului i se aplică penalități semnificative. Pe care acesta a refuzat să le achite, mai mult, amenințând că aruncă transportul în mare dacă nu este plătit în totalitate. Pentru a rezolva problema, va fi necesară intervenția unei instanțe, a unei legi anti-piraterie și a gărzilor de coastă armate.

Mai recent, în 2012, un alt telescop al NASA a dispărut în chip misterios timp de câtva zile, după ce șoferul responsabil cu transportul rutier a dispărut și el în sălbăticie. Ulterior, șoferul a fost găsit dormind în cabina sa, într-o zonă de odihnă – dar fără prețioasa lui remorcă. A fost localizată mai târziu, puțin mai departe, abandonată într-o spălătorie auto din Dallas. Bărbatul nu a oferit nicio explicație pentru ceea ce s-a întâmplat și de atunci a fost concediat

 

author avatar
Tudor Borcea