Washingtonul și aliații săi au arătat cu degetul spre China, luni, 19 iulie, pentru piratarea Microsoft și au cerut țării să acționeze „responsabil” în spațiul cibernetic. Beijingul a respins marți acuzațiile „nefondate și iresponsabile”.
Washingtonul și aliații săi au condamnat luni, 19 iulie, într-o campanie concertată, activitățile cibernetice presupuse „dăunătoare” ale Beijingului, imputându-i pirateria în masă efectuată în martie împotriva serviciilor de mesagerie Exchange ale grupului Microsoft.
Fără sancțiuni, rămân doar vorbe
SUA, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Noua Zeelandă, NATO și Canada au solicitat, în comunicate de presă separate, Chinei să acționeze „responsabil” în spațiul cibernetic. Dacă toată lumea și-a ales cuvintele, aceasta este cea mai amplă condamnare în acest moment a activităților digitale chinezești.
Cu toate acestea, ea nu a fost însoțită de anunțul de sancțiuni sau represalii, ceea ce, potrivit experților, îi limitează domeniul de acțiune.
Biden: Autoritățile chineze îi protejează pe hackeri
Statele Unite au adoptat un ton sever, puțin probabil să îmbunătățească relațiile deja tensionate dintre cele două puteri. Președintele Joe Biden a acuzat astfel autoritățile chineze că „protejează” autorii atacurilor cibernetice sau chiar că „le oferă mijloacele de a acționa”.
China are „un comportament iresponsabil, perturbator și destabilizator în spațiul cibernetic, care reprezintă o amenințare majoră pentru economia și securitatea” Statelor Unite și a partenerilor săi, a adăugat secretarul american de Stat Antony Blinken.
Londra, fermă, NATO moale
Londra a afișat aceeași fermitate. „Guvernul chinez trebuie să pună capăt cybersabotajului său sistematic și trebuie să fie tras la răspundere în caz contrar”, a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.
Într-o declarație mai prudentă, NATO, „a luat act” de declarațiile membrilor săi cu privire la China. „Facem apel la toate statele, inclusiv China, să își respecte obligațiile și angajamentele internaționale (…), inclusiv în spațiul cibernetic”, a adăugat Alianța Transatlantică.
Patru hackeri chinezi, inculpați în SUA
China a negat ferm, marți, responsabilitatea sa în ceea ce privește atacurile cibernetice, ambasada sa din Noua Zeelandă considerând „nefondate și iresponsabile” acuzațiile Wellington-ului în acest sens.
„Investigația și caracterizarea incidentelor care apar pe internet trebuie să se bazeze pe dovezi suficiente. Aducerea de acuzații fără dovezi este o calomnie rău intenționată”.
Potrivit Washingtonului, guvernul chinez „folosește hackeri criminali” pentru a efectua cyberatacuri în întreaga lume. Justiția americană a dezvăluit, de asemenea, acuzarea a patru hackeri chinezi, inclusiv trei „agenți ai Ministerului Securității Statului”, acuzați că au intrat în sistemele companiilor, universităților și guvernului între 2011 și 2018 pentru a fura date sau tehnologie.
Furt de secrete industriale
Informațiile furate, în multe țări, inclusiv Germania și Indonezia, se refereau în special la vehicule autonome, formule chimice sau tehnologii de secvențiere genetică, potrivit Departamentului de Justiție al SUA.
Acuzați de furt de secrete industriale, hackerii chinezi ar putea avea și motive de „profit personal”, a subliniat un înalt oficial American sub condiția anonimatului. El a vorbit despre încercări de extorcare și „cereri de răscumpărare de milioane de dolari” adresate companiilor private via hackeri chinezi.
Microsoft, învinsă de gruparea Hafnium
În comunicatele lor, Bruxelles, Londra și Washington acuză în mod oficial China pentru pirateria masivă efectuată în martie împotriva serviciilor de mesagerie Exchange ale grupului Microsoft, care a făcut zeci de mii de victime din întreaga lume. Gigantul tehnologic arătase deja cu degetul către un grup de hackeri acuzați că ar fi legat de Beijing, numit „Hafnium”, scrie France 24.
„Hackerii continuă în prezent să exploateze aceste lacune de securitate”, a declarat diplomația europeană, subliniind amenințarea la adresa securității și „pierderile economice semnificative” pentru UE.
Bruxellea a denunțat, de asemenea, activitatea unui grup de hackeri cunoscuți sub numele de APT40 și APT31 (Advanced Persistent Threat) care au efectuat atacuri „de pe teritoriul chinez cu obiectivul de furt de secrete industriale sau spionaj”.