AcasăȘTIRI EXTERNEPiloții ruși din avionul prăbușit în Siberia, otrăviți!

Piloții ruși din avionul prăbușit în Siberia, otrăviți!

Piloții ruși din avionul prăbușit în Siberia, otrăviți! / Foto: printscreen

Motivul pierderii cunoștinței și al morții a doi piloți ai ruși ai Uzinei de Aviație Irkuțk, care efectuau duminica trecută un zbor de testare a avionului de luptă multifuncțional Su-30SM, a fost cel mai probabil o disfuncționare a sistemului de alimentare cu oxigen al echipajului. Otrăvirea piloților prin acest sistem vital ar fi principala cauză a tragediei, avansează Moscova.

În același timp, o lipsă de oxigen, un exces de oxigen sau o intrare accidentală de azot în amestecul respirator ar fi putut duce la leșinul simultan al piloților. Va fi dificil pentru medicii legiști să determine cauza exactă a morții lor, deoarece ambele gaze sunt conținute în aerul pe care-l respirăm.

Sistemul de oxigen, un element cheie al anchetei

 

Potrivit raportului oficial al Departamentului de Investigare a Transporturilor Interegionale de Est al TFR (VMSUT), în cadrul dosarului sunt luate în considerare două versiuni ale prăbușirii avionului de vânătoare: defecțiunea avionului și eroarea umană a echipajului, scrie Kommersant. Între timp, potrivit VMSUT, va fi investigată o a treia ipoteză – aceea că piloții și-au pierdut cunoștința din cauza unor probleme de respirație.

Această versiune este susținută de o listă de dovezi materiale strânse în cadrul anchetei, care, pe lângă elementele tradiționale în astfel de cazuri, mostre de combustibil și documentația tehnică de zbor de la aparatul Su-30SM prăbușit, includea o „stație de descărcare de gaze unificată cu oxigen medical”, UGZS-M-131 – un dispozitiv mobil utilizat pe aerodromuri pentru realimentarea sistemelor de oxigen ale aeronavelor.

Experții spun că principalul criteriu de evaluare este reprezentat de certificatul de calitate și de rezultatele analizei chimice a oxigenului medical, care atestă absența azotului și a altor gaze, care sunt, de asemenea, furnizate prin intermediul sistemelor UGZS-M. Azotul are multiple utilizări în industrie. Când azotul este administrat printr-o mască respiratorie provoacă pierderea cunoștinței și decesul, unele țări folosind acest gaz ca mijloc de eutanasie

Utilizarea sa criminală este facilitată și de diagnosticarea extrem de dificilă a cauzelor morții prin otrăvire cu azot, deoarece acest gaz reprezintă aproximativ 78% din aerul atmosferic și nu lasă urme în organism.

Hipoxie sau hiperoxie?

Potrivit experților intervievați de Kommersant, problema pentru echipaj nu ar fi putut fi poluarea oxigenului cu impurități, ci lipsa acestuia (hipoxie) sau, dimpotrivă, excesul său (hiperoxie), care s-a produs, probabil, din cauza unei defecțiuni în pregătirea amestecului respirator al aeronavei.

În același timp, hipoxia, care apare de obicei atunci când avionul este depresurizat, piloții, potrivit experților, ar putea să o detecteze și cel puțin să încerce să stopeze consecințele acesteia prin coborârea avionului la o înălțime sigură. Hiperoxia ar putea însă să-i ia prin surprinderer. Suprasaturarea cu oxigen a sângelui nu îi permite acestuia să elimine complet dioxidul de carbon din organism și este denumită de către medicina de specialitate otrăvire cu oxigen. Primele sale etape – tusea și durerea toracică – o persoană de obicei nu observă, iar după ele vin convulsii, pierderea cunoștinței, o scădere bruscă a presiunii și stop cardiac.

Pierderea comunicării cu echipajul avionului Su-30SM care efectua un zbor de testare a fost anunțată duminică, la ora locală 17:50. În acel moment, piloții Maxim Koniușin și Viktor Kriukov se aflau deja, evident, într-o stare de inconștiență. În următoarele 30 de minute, directorul de zbor a încercat în zadar să ia legătura cu ei prin intermediul legăturii radio de urgență. Piloții nu i-au răspuns, dar în tot acest timp avionul de vânătoare a rămas în aer. A zburat, cel mai probabil, pe pilot automat. La ora 18:19, aparatul s-a prăbușit distrugând un bloc la periferia orașului Irkuțk, în Siberia.

author avatar
Tudor Borcea
785 afisari

7 COMENTARII

  1. „Suprasaturarea cu oxigen a sângelui nu îi permite acestuia să elimine complet dioxidul de carbon din organism și este denumită de către medicina de specialitate otrăvire cu oxigen.”
    -MORTI COVID!

    • Foarte buna corelatia! La ATI prezumtivii bolnavi erau pompati la greu cu oxigen ca sa se obtina victime de covid.

  2. Esti un idiot.Batjocoresti moartea unor oameni.Nu se stie ce au baut aia dar tu sigur ai fumat ceva.Si o faci cam des.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger