AcasăȘTIRI EXTERNEPiața petrolului își potrivește ceasul după ora Moscovei

Piața petrolului își potrivește ceasul după ora Moscovei

Prețurile petrolului vor rămâne volatile pe măsură ce criza Rusia-Ucraina se intensifică.

După ce a depășit 105 de dolari, un preț nemaivăzut din 2014, Brent, punctul de referință pentru două treimi din petrolul mondial, a coborât la 97,9 dolari pe baril. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul din SUA, a scăzut la 91,5 USD.

Această situație este urmarea lipsei de măsuri punitive anunțate de SUA și UE împotriva industriei energetice a Rusiei, parte integrantă a ecomoniei globale.

Rusia este printre cei mai mari producători de petrol și gaze naturale din lume, pe lângă nichel, aluminiu, paladiu, cobalt, cupru, grâu și orz.

Totuși, riscul ca mai multe restricții să fie impuse aprovizionării cu energie din Rusia este probabil să facă volatile prețurile țițeiului în următoarele câteva săptămâni, a declarat Naeem Aslam, analist senior la AvaTrade.

Alte măsuri includ limitarea capacității Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni, în timp ce 27 de membri UE au luat inițiativa pentru a îngheța activele rusești și a interzice băncilor accesul la piețele financiare ale blocului.

Washingtonul și aliații europeni au convenit să blocheze anumiți creditori ruși din rețeaua de plăți Switf, pentru „a se asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și pentru a le afecta capacitatea de a opera la nivel global”.

Președintele Joe Biden a declarat că SUA lucrează cu alte țări la o eliberare combinată de petrol suplimentar din rezervele strategice globale pentru a reduce presiunea de pe piață.

„Dacă există un moment ideal pentru a utiliza rezervele strategice, acesta este acum”, spune Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote.

Și dacă se ajunge la un acord nuclear cu Iranul, printre marii producători OPEC, țara va putea crește exporturile cu aproximativ un milion de barili pe zi în câteva luni, odată ce sancțiunile vor fi ridicate.

Dar impactul relaxării ar putea rămâne limitat atâta timp cât constrângerile de ofertă OPEC+ și cererea post-pandemie absorb rapid rezervele disponibile.

Membrii OPEC+, conduși de Arabia Saudită și Rusia, se vor întâlni săptămâna aceasta pentru a decide viitoarele strategii de producție. Grupul a decis să adauge 400.000 de barili de petrol pe zi pe piață în martie, deoarece cererea continuă să crească pe fondul redresării economice globale.

Analiștii se așteaptă ca prețul petrolului să atingă 130 de dolari pe baril până în iunie, dacă conflictul ucrainean va perturba fluxurile de țiței rusești

„Escaladarea Rusia-Ucraina pune imediat în pericol până la un milion de barili pe zi de livrări de țiței care tranzitează Ucraina și Marea Neagră, dar întreruperile pe termen lung ar putea fi mult mai semnificative, cu prețuri mai mari în Europa și în alte țări”, a declarat Jarand Rystad, economist la Rystad Energy.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger