AcasăȘTIRI EXTERNEPetromonarhiile din Golf încep războiul cu distribuitorii de conținut LGBTQ. Gigantul Netflix,...

Petromonarhiile din Golf încep războiul cu distribuitorii de conținut LGBTQ. Gigantul Netflix, amenințat cu justiția

Petromonarhiile din Golf încep războiul cu distribuitorii de conținut LGBTQ. Gigantul Netflix, amenințat cu justiția / Foto: printscreen

Un grup de state din Golful Persic au amenințat gigantul Netflix cu acțiuni în justiție dacă va continua să difuzeze conținut care „contrazice” islamul, în timp ce presa saudită a indicat că „materialul ofensator” se axează pe emisiuni care prezintă minorități sexuale.

 

O declarație emisă în comun de autoritatea saudită de reglementare în domeniul mass-media și de Consiliul de Cooperare al Golfului (GCC), format din șase membri, cu sediul în capitala saudită, Riad, nu a identificat în mod specific materialul, referindu-se doar la conținutul care „contrazice valorile islamice și societale”, informează The Guardian.

„Scene care promovează homosexualitatea”

„Platforma a fost contactată pentru a elimina acest conținut, inclusiv conținutul adresat copiilor”, se arată în declarație. Autoritățile regionale „vor urmări respectarea de către platformă a directivelor, iar în cazul în care conținutul care încalcă legea va continua să fie difuzat, vor fi luate măsurile legale necesare”. Consiliul de Cooperare al Golfului include Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Nu a existat o reacție imediată din partea Netflix.

În timp ce GCC nu a identificat în mod specific conținutul considerat ofensator, un segment de pe canalul de știri Al-Ekhbariya, administrat de statul saudit, a deplâns „filmele și serialele pentru copii cu scene care promovează homosexualitatea sub o acoperire dramatică prin intermediul Netflix”.

Un avocat a declarat într-un interviu în direct că acestea sunt „clipuri foarte nefericite și dureroase pentru copiii, nepoții și generația următoare”. Un segment separat, tot pe Al-Ekhbariya, a arătat clipuri din serialul de animație Jurassic World Camp Cretaceous în care două personaje feminine se sărută, deși canalul le-a estompat fețele.

Canalul a intervievat un autointitulat „consilier pentru familie și educație” care a declarat că materialele ofensatoare „se strecoară în casele noastre” și că țara se confruntă cu o „criză a cenzurii”.

Luptă cu distribuitorii LGBTQ din SUA

Țările din Golf s-au confruntat în repetate rânduri cu distribuitorii de filme din SUA din cauza conținutului legat de minoritățile sexuale, în special în filme. În iunie, Emiratele Arabe Unite au interzis filmul de animație Disney Lightyear, care conține un sărut lesbian. Emiratele Arabe Unite sunt considerate una dintre cele mai liberale țări din regiunea Golfului, deși filmele cu conținut pentru adulți sunt în mod obișnuit tăiate sau editate.

Arabia Saudită, care a deschis cinematografele abia în 2017, a cerut în aprilie companiei Disney să taie „referințele LGBTQ” din filmul cu supereroi Marvel Doctor Strange în Multiverse of Madness. Disney nu s-a conformat, iar filmul nu a fost proiectat în regat.

În iunie, mass-media de stat saudită a filmat oficiali care au confiscat jucării și articole de îmbrăcăminte în culorile curcubeului din magazinele din capitală, ca parte a unei acțiuni de reprimare a homosexualității, care este o potențială infracțiune pasibilă de pedeapsa capitală în Arabia Saudită.

Articolele vizate de raiduri au inclus fundițe, fuste, fuste, pălării și truse de creioane în culorile curcubeului, cele mai multe dintre ele aparent fabricate pentru copii mici.

author avatar
Tudor Borcea