AcasăȘTIRI EXTERNEPetrolul rusesc nu mai găsește cumpărători

Petrolul rusesc nu mai găsește cumpărători

La mai bine de o săptămână după ce armata lui Putin a invadat Ucraina, petrolul rusesc este evitat de  cumpărători, cărora le este frică de stigmatizare, posibile sancțiuni viitoare și complicații logistice, în ciuda temerilor pentru aprovizionarea pieței.

„Comerțul cu țiței este încă înghețat și estimăm că 70% din piață este paralizată, cu un impact deosebit de mare asupra vânzărilor maritime”, explică Livia Gallarati, analist la Energy Aspects.

Deocamdată, sancțiunile occidentale împotriva Rusiei s-au străduit să evite sectorul energetic, care este crucial pentru Europa : Germania, de exemplu, importă 55% din gazul său din Rusia. În ceea ce privește petrolul, Rusia este al doilea cel mai mare exportator mondial, în urma Arabiei Saudite.

Companiile occidentale OMV, Shell, BP şi Exxon Mobil, au anunţat deja că vor renunța la afacerile din Rusia.

Deși continuă livrările deja garantate prin conducte, multe agenții de brokeraj și rafinării preferă să ocolească țițeiul rusesc, chiar dacă aprozivionările sunt strânse.

Cu riscul de a vedea prețurile cum ating recorduri după recorduri: cotația țițeiului Brent, referința pieței europene, a depășit 110 dolari de la 65 în urmă cu un an.

Pe de altă parte, China și India ar putea să-și extindă importurile de la companiile petroliere rusești, deși sancțiunile împotriva Rusiei complică și măresc costurile transporturilor, asigurării și tranzacțiilor financiare. Cu toate acestea, rafinăriile indiene și chineze nu vor putea absorbi toată producția rusă.

Pe termen lung, „companiile occidentale nu vor mai ajuta Rusia cu finanțare și tehnologie pentru proiectele sale de extracție. Chiar și fără sancțiuni directe, exporturile rusești vor scădea cu un milion de barili pe zi”, prezice Jarand Rystad, șeful companiei de analiză Rystad Energy.

Cumpărătorii europeni apelează în prezent la petrolul din Orientul Mijlociu, dar cei doi mari producători care ar putea să-și mărească extracțiile, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, sunt până acum reticenți în acest sens. O situație care nu scapă Iranului,  țară aflată în pline negocieri cu SUA la Viena privind acordul nuclear.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
5.365 afisari

10 COMENTARII

  1. Ceea ce constat este că spațiul european se sinucide din punct de vedere economic dușmănind pe față o Russie care nu s-a arătat a fi dușmanul UE. Ceea ce văd este că mai important decât orice este să încercăm să sugrumăm economic Russia, făcând imposibilă viața propriilor cetățeni în loc să facem ceva pentru ca cetățenii UE să o ducă bine. Cum de nu se pomenește nimic despre contractul pe 15 ani dintre Ungaria și Russia, contract prin care se livrează gaze naturale Ungariei la un preț de nimic? Va mai rămâne Ungaria în UE dacă se va încerca blocarea acestui contract pe termen lung? Asta e. UE își chinuie proprii cetățeni în numele unui război pe care mai mult ca sigur Russia îl va câștiga.

    • Germania este client fidel depetrol si gaz rusesc. Chiar azi au declarat ca Putin e un tip simpatic si ei vor continua sa importe de la el si sa-i dea miliarde de euro sa aiba cu ce plati mercenari sirieni care sa lupte in Kiev. Sunteti prost informati.

  2. În momentul de față USA cumpără de la ruși 500.000 de barili pe zi. Cu banii primiți este finanțat războiul din Ukraina. În același timp oficialii ukrainieni fac publicitate maximă armamentului de fabricație americană umflând din pix pierderile rusești iar europenii își umflă și ei bugetele apărării pentru a cumpăra armamentul promoționat de ukrainienii harnici. O fi o cacialma?

    • Ucraina a fost vândută de mult.Acum este un circ ieftin.NATO nu va avea front deschis cu Rusia.Excus.Ar însemna sfârșitul civilizației pe Pământ.

  3. rusia sa moara de foame. chiar de voi trai cu o coaja de paine voi trai fericit stiind ca nu voi mai imbuiba rusii nenorociti!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger