AcasăȘTIRI EXTERNEPetrolul, prima dispută între Biden și Canada

Petrolul, prima dispută între Biden și Canada

După patru ani complicați cu Donald Trump, premierul canadian Justin Trudeau este dornic să înceapă legăturile  cu Joe Biden și chiar a fost primul lider care a vorbit la telefon cu noul ales la Casa Albă în noiembrie. Însă Biden tocmai a anunțat că vrea să anuleze proiectul oleoductului Keystone XL dintre Canada şi Statele Unite printr-un decret prezidenţial chiar din ziua învestirii sale pe 20 ianuarie. Nu este cel mai bun mod de a începe o relație.

Proiectul grupului canadian TC Energy, în valoare de circa 8 miliarde de dolari americani (6,6 miliarde de euro), trebuie să permită transportul a peste 800.000 de barili de petrol pe zi, pe o distanţă mai mare de 2.000 de kilometri, între provincia canadiană Alberta şi rafinăriile americane din Golful Mexic.  Potrivit mai multor mass-media canadiene, Joe Biden intenționează să blocheze acest controversat proiect de conducte lansat în 2008 – deja anulat de Barack Obama din motive de mediu, pus înapoi pe drumul cel bun de Donald Trump din motive economice. “Decizia pune bețe în roata relației SUA-Canada”, a declarat pentru AFP Ryan Katz-Rosene, profesor de politică  la Universitatea din Ottawa. În timp ce alegerile anticipate se apropie în acest an pentru guvernul minoritar al primului-ministru liberal, Trudeau se află împărțit între angajamentele sale de mediu și presiunea opoziției de a apăra un sector petrolier în criză , mai ales de la pandemia coronavirusului.

“Din partea canadiană, vorbim despre 100 de miliarde de dolari (65 miliarde de euro) de exporturi în fiecare an”, a argumentat Jason Kenney, premierul din Alberta care concentrează majoritatea rezervelor de petrol ale țării – principalul produs de export canadian. Potrivit lui Kenney, al cărui guvern finanțează proiectul cu  peste 1 miliard de dolari, anularea acestuia ar distruge locurile de muncă de pe ambele părți ale frontierei, ar slăbi relațiile dintre cele două țări și ar face Statele Unite mai dependente de producția OPEC. Justin Trudeau se angajează să finalizeze Keystone XL și alte conducte pentru a duce petrolul canadian pe alte piețe și pentru a obține un preț mai bun. Dacă proiectul va fi abandonat, provinciile bogate în petrol din Alberta și Saskatchewan (centru), deja afectate de scăderea burselor petroliere, vor plăti un preț greu și acest lucru va avea „repercusiuni economice mai largi” pentru Canada, estimează analistul Tim Powers. Liderul conservator (opoziție), Erin O’Toole, a declarat că o astfel de decizie va „distruge mii de familii canadiene, în prezent puternic afectate de criza economică” și i-a cerut lui Trudeau să „contacteze imediat noua administrație americană pentru ca acest lucru să nu se întâmple”. Ministrul resurselor naturale, Seamus O’Regan, a apărat continuarea proiectului: petrolul canadian va crea „mii” de locuri de muncă „pentru lucrătorii de pe ambele părți ale frontierei”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
315 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger