AcasăȘTIRI EXTERNEPetroliere rusești ocolesc sancțiunile Occidentului. Manevra Indiei, via Dubai

Petroliere rusești ocolesc sancțiunile Occidentului. Manevra Indiei, via Dubai

Petroliere rusești ocolesc sancțiunile Occidentului. Manevra Indiei, via Dubai / Foto: Sovcomflot

India oferă certificare de siguranță pentru zeci de nave gestionate de o filială din Dubai a grupului rusesc de transport maritim Sovcomflot, potrivit datelor oficiale, permițând astfel exporturile de petrol în India și în alte părți, după ce certificatorii occidentali și-au retras serviciile din cauza sancțiunilor globale împotriva Rusiei.

Certificarea de către Indian Register of Shipping (IRClass), una dintre cele mai importante companii de clasificare din lume, oferă o ultimă verigă în lanțul de documente – după acoperirea de asigurare – necesară pentru a menține flota de petroliere a companiei de stat Sovcomflot pe linia de plutire și pentru a livra petrol rusesc pe piețele de peste mări.

Peste 80 de nave certificate

Datele compilate de pe site-ul web al IRClass arată că aceasta a certificat peste 80 de nave gestionate de SCF Management Services (Dubai) Ltd, o entitate cu sediul în Dubai care figurează ca filială pe site-ul web al Sovcomflot, scrie U.S.News.

O sursă indiană de transport maritim familiarizată cu procesul de certificare a declarat că majoritatea navelor Sovcomflot au migrat acum la IRClass, prin intermediul filialei din Dubai. Publicația din industria navală TradeWinds a raportat săptămâna trecută că cea mai mare parte a flotei internaționale de petroliere Sovcomflot, care a fost declasificată din cauza sancțiunilor, după invazia din Ucraina, a fost transferată la IRClass în aprilie și mai.

Societățile de clasificare certifică faptul că navele sunt sigure și apte pentru navigație, ceea ce este esențial pentru a obține asigurări și pentru a avea acces în porturi.

Sectorul rusesc al țițeiului, afectat de sancțiuni stricte din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, a fost nevoit să caute cumpărători în afara Occidentului, apelând în același timp la transportatori și asigurători ruși pentru a-și gestiona exporturile.

Petrol mai ieftin pentru India

India, care s-a abținut de la a condamna Rusia, având în vedere legăturile sale de securitate de lungă durată, a crescut puternic achizițiile de țiței rusesc în ultimele luni.

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei i-au determinat pe mulți importatori de petrol să evite comerțul cu Moscova, ceea ce a dus la scăderea record a prețurilor la vedere ale țițeiului rusesc față de alte categorii.

Acest lucru a oferit rafinăriilor indiene, care rareori obișnuiau să cumpere petrol rusesc din cauza costurilor ridicate de transport, o oportunitate de a achiziționa țiței la preț redus. Calitățile rusești au reprezentat aproximativ 16,5% din importurile totale de petrol ale Indiei în luna mai, comparativ cu aproximativ 1% în tot anul 2021.

Certificatorul de nave din India este unul dintre cei 11 membri ai Asociației Internaționale a Societăților de Clasificare (IACS), certificatori de top care reprezintă peste 90% din tonajul mondial de transport de mărfuri.

Registrul Maritim Naval din Rusia a făcut, de asemenea, parte din grup până în luna martie, când i-a fost retrasă calitatea de membru în urma votului a 75% dintre membrii IACS. Calitatea de membru al IACS, care stabilește standarde tehnice, face ca un certificator să fie mai atractiv pentru asigurătorii, porturile, registrele de pavilion și armatorii care caută garanții de siguranță.

Cei patru membri principali ai IACS, din Marea Britanie, Norvegia, Franța și Statele Unite, au oprit serviciile către companiile rusești din cauza sancțiunilor.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al IRClass, întrebat despre datele de certificare pentru flota Sovcomflot, a răspuns: „Indian Register of Shipping, în calitate de societate internațională de clasificare a navelor, reiterează faptul că nu am clasificat nave care sunt deținute, sub pavilion sau gestionate de companii rusești”.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să comenteze mai mult pe această temă, inclusiv cu privire la legătura dintre unitatea din Dubai și societatea-mamă din Rusia.

Sovcomflot face obiectul unor sancțiuni și altor restricții din partea Marii Britanii și a Uniunii Europene, în timp ce Washingtonul a restricționat activitățile sale financiare. Compania nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

author avatar
Tudor Borcea
474 afisari

3 COMENTARII

  1. Mai are cineva vreun dubiu ca toate razboaiele incepand cu 1990 au fost pentru afacerile cu petrol?……deci sa se faca bors acum toti cu porcaria asta numita „petrol”…….. Orice aritmetica folosesti 1-nu poti sa ai destul petrol ptr 7miliarde de oameni 2- nu mai exista OPEC sau petro-dolari deoarece nu mai exista consens la nivel mondial.Incepe o noua era in care cretinii si mafiotii nu mai au acces

  2. Bravo India si Dubai sa faca bani daca putregaiul corupt si slugarnic UE sint prosti si tre buze sa piarda

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger