AcasăȘTIRI EXTERNEPetrol și mega-proiectele Chinei. Xi Jinping descinde la aliatul-cheie al SUA din...

Petrol și mega-proiectele Chinei. Xi Jinping descinde la aliatul-cheie al SUA din Golf

Petrol și mega-proiectele Chinei. Xi Jinping descinde la aliatul-cheie al SUA din Golf / Foto: printscreen

Președintele chinez Xi Jinping sosește miercuri în Arabia Saudită, primul exportator mondial de țiței, pentru întâlniri cu liderii din regiune, dominate de probleme energetice, pe fondul crizei provocate de războiul din Ucraina.

Steagurile chineze și saudite au fluturat miercuri pe bulevardele capitalei Riad, în timp ce fotografia lui Xi Jinping a dominat primele pagini ale ziarelor saudite, subliniind potențialele beneficii economice ale vizitei.

Petrol și mega-proiectele Chinei

Gigantul asiatic și țara din Golf, principalul său furnizor de petrol, par să dorească să își consolideze relațiile pe fondul incertitudinii economice și al realinierii geopolitice. Aceasta este cea de-a treia călătorie în străinătate a lui Xi Jinping de la începutul Covid-19 în 2020 și prima sa vizită în monarhia bogată în petrol, din 2016.

În timpul vizitei de trei zile sunt programate întâlniri bilaterale cu regele Salman și prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, precum și un summit, vineri, cu cele șase țări din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) și un altul cu liderii arabi, a precizat presa saudită de stat.

Este „cea mai mare activitate diplomatică între China și lumea arabă de la înființarea Republicii Populare Chineze”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Se așteaptă ca energia să domine discuțiile dintre cel mai mare exportator mondial de țiței și China, cel mai mare importator de aur negru din lume, informează Boursorama.

G7 și Uniunea Europeană au plafonat, vineri, prețul exporturilor de petrol rusesc la 60 de dolari pe baril, în încercarea de a priva Moscova de mijloacele necesare pentru a-și finanța războiul din Ucraina, creând astfel o incertitudine suplimentară pe piața mondială.

Duminică, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, condusă de Arabia Saudită, și aliații săi, în frunte cu Rusia (OPEC+) au convenit să mențină cursul convenit în octombrie, de reducere cu două milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului 2023.

Agenda vizitei nu a fost dezvăluită, dar Ali Shihabi, un analist saudit apropiat de guvern, a declarat că se așteaptă la „semnarea unui număr de acorduri”. Dincolo de energie, discuțiile s-ar putea concentra pe implicarea companiilor chineze în mega-proiectele promovate de prințul moștenitor saudit.

Printre aceste proiecte se numără un oraș futurist de 500 de miliarde de dolari numit NEOM, care va exploata recunoașterea facială și alte tehnologii de supraveghere utilizate pe scară largă în China.

Potrivit agenției de presă saudite SPA, Arabia a atras mai mult de 20% din investițiile chineze în lumea arabă între 2002 și 2020, devenind astfel cel mai mare beneficiar din regiune. Secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului, Nayef al-Hajraf, a subliniat importanța summitului de vineri cu cele șase țări din Golf, afirmând că China este cel mai mare partener comercial al acestora.

Blocul regional dorește să „consolideze cooperarea” în domeniile economiei, dezvoltării și comerțului, printre altele, a adăugat el.

Tensiuni cu Washingtonul

Vizita lui Xi Jinping va fi atent urmărită de Statele Unite, un aliat-cheie al țărilor din Golf, în special al Arabiei Saudite. Parteneriatul dintre cele două țări, adesea descris ca un acord „petrol contra securitate”, a fost încheiat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, reducerea producției decisă în octombrie de OPEC a provocat furia Washingtonului, care a denunțat o „aliniere la Rusia”. La rândul său, Riadul a criticat în trecut Washingtonul pentru că nu și-a respectat partea sa de înțelegere, în special după atacurile asupra regatului de către rebelii houthi din Yemen în septembrie 2019.

Dar chiar dacă Arabia cooperează cu China în ceea ce privește vânzarea și producția de arme, Beijingul nu poate oferi aceleași garanții de securitate ca Washingtonul, spun analiștii.

Cu toate acestea, dacă saudiții „caută mai multe garanții de securitate din partea SUA (…), a arăta că au posibilitatea de a-și întări legăturile cu China le convine”, spune Torbjorn Soltvedt de la firma de informații despre riscuri Verisk Maplecroft.

author avatar
Tudor Borcea
440 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger