AcasăȘTIRI EXTERNESuntem otrăviți cu bună știință! Despăgubiri de miliarde de dolari plătite de...

Suntem otrăviți cu bună știință! Despăgubiri de miliarde de dolari plătite de colosul Bayer pentru un pesticid Monsanto care cauzează cancer! România, în mare pericol!

BayerBayer

Problemele se țin lanț după ce Bayer a cumpărat societatea Monsanto. Grupul german trebuie să plătească scump pentru un erbicid folosit și în România, ca să poată opri un val de procese, cunoscute în America sub numele „Cazul Roundup”.

Este o grea înfrângere în Statele Unite pentru gigantul semințelor modificate genetic.  Bayer, un colos Big Pharma, a suferit o nouă înfrângere după ce a acceptat miercuri un acord în afara instanţelor în valoare de până la 10,9 miliarde de dolari pentru închiderea proceselor în care este acuzat că erbicidul Roundup poate duce la cancer, potrivit Le Figaro.

Bayer plătește 10,9 miliarde de dolari despăgubiri familiilor victimelor pesticidului Monstanto

Cazurile închise reprezintă aproximativ 95% din procesele care urmau să fie judecate. După mai mult de un an de discuţii, concernul Bayer a ajuns la o înţelegere cu aproximativ 75% dintre reclamanţii actuali, care implică circa 125.000 de pretenţii financiare înregistrate şi neînregistrate, a anunţat miercuri grupul.

Compania adăugat că va efectua o plată de 8,8-9,6 miliarde de dolari pentru a închide litigiul actual legat de Roundup, inclusiv o sumă anticipată pentru acoperirea pretenţiilor financiare nerezolvate, şi 1,25 de miliarde de dolari pentru susţinerea unui acord colectiv separat legat de posibile litigii viitoare.

În jur de 11.000 de dolari de persoană în SUA, acesta este prețul plătit de germani. O sumă modică, ținând cont că este vorba despre 100.000 de reclamanți.

Bayer trăiește un infern după ce a cumpărat Monsanto

Bayer a cumpărat Monsanto în iunie 2018, iar două luni mai târziu, în august 2018, se confrunta deja cu primele probleme. Societatea Monsanto era obligată de justiţia americană să achite o amendă de mai multe zeci de milioane de dolari unui grădinar ce a folosit Roundup.

O altă sentinţă a fost dată după mai bine de jumătate de an, în martie, tot în Statele Unite, iar de această dată amenda se ridica la 80 de milioane de dolari.

Cea mai recentă decizie a fost şi mai dură – două miliarde de dolari trebuia să achite Monsanto către doi bătrâni bolnavi de cancer. Instanţa a considerat că cei doi s-au îmbolnăvit după ce au utilizat o perioadă lungă acest erbicid.

Au existat peste 13.400 de proceduri judiciare ce au legătură cu utilizarea glifosatului au fost înregistrate în lume. Iar în ultimii şapte ani, peste tot prin lume au fost organizate manifestaţii contra Monsanto.

La un an după achiziţia Monsanto, pentru 63 de miliarde de dolari, grupul german Bayer a pierdut 45% din capital. Pentru analişti, grupul german Bayer trăieşte un infern. Din 2016, Monsanto figura în mai multe studii drept marca cea mai detestată din lume ».

Glifosatul, cel mai vândut pesticid din lume

Clasat «probabil cancerigen» din 2015 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, glifosatul este comercializat sub diverse mărci. Cel mai cunoscut este Roundup fabricat de Monsanto.

Chiar și fermierii români folosesc erbicide pe bază de glifosat pentru combaterea buruienilor de peste 40 de ani, motivând eificiență ridicată. De altfel, țara noastră se situează pe locul 6 în UE între statele care folosesc acest tip de erbicid.

Germania a interzis folosirea glifosatului, principalul component Round Up. Guvernul francez a promis că va interzice glifosatul începând cu 2021, pentru uzul principal urmând ca din 2024 să fie interzis complet.

author avatar
Andreea Vlad