AcasăȘTIRI EXTERNEPeste un milion de copii au rămas orfani din cauza Covid-19

Peste un milion de copii au rămas orfani din cauza Covid-19

Peste un milion de copii au rămas orfani din cauza Covid-19

Un studiu nu pune doar în lumină consecințele durabile ale pandemiei asupra familiilor, ci atrage atenția și asupra viitorului sănătății lor mentale.

Cercetătorii de la Boston Children’s Hospital au estimat că peste un milion de copii din întreaga lume au rămas orfani din cauza unui deces legat de Covid-19. Potrivit modelului lor publicat în prestigioasa revistă The Lancet, 1,13 milioane de copii au pierdut un părinte sau un bunic care îi îngrijea.

Date din 21 de țări

Dintre acești copii, 1,04 milioane și-au pierdut mama, tatăl sau ambii. În total, 1,56 milioane de copii au cunoscut moartea a cel puțin unui părinte, unui bunic responsabil legal sau unui alt bunic care trăia cu copilul.

Pentru a-și calcula rezultatele, cercetătorii au folosit date din 21 de țări, care au înregistrat exces de mortalitate și mortalitate legate de Covid-19. Aceste date reprezintă 77% din decesele globale provocate de coronavirus în 2020 și începutul anului 2021, relatează USA Today.

În studiul respectiv, decesele legate de Covid-19 includ nu numai decesele cauzate direct de virus, ci și decesele indirecte, din cauza blocării, restricțiilor de adunare și călătorie, accesului redus la asistență medicală, precum și bolilor cronice.

O problemă de sănătate mintală și  publică

„Pierderea unui părinte sau a unui tutore legal poate bulversa viața unui copil și poate afecta dezvoltarea acestuia dacă nu se află într-un mediu familial stabil”, spune autorul studiului, Chuck Nelson, profesor de pediatrie la Harvard Medical School și la Boston Children’s Hospital, scrie Slate.

El adaugă că impactul poate fi mai grav la copiii mai mari, la cei din instituții sau la cei care au avut deja probleme de sănătate mintală înainte de pandemie.

Traume devastatoare

„Aceste cifre atrag atenția asupra unui fenomen subreprezentat: supraviețuitorii familiilor îndoliate”, a spus David Abramson, profesor la New York University’s School of Public Health.

Studiul nu pune doar în lumină consecințele durabile ale pandemiei asupra familiilor, ci atrage atenția și asupra viitorului sănătății lor mentale, spune dr. Nora Volkow, directorul National Institute on Drug Abuse ,care a finanțat parțial cercetarea.

„În timp ce trauma suferită de un copil în urma pierderii unui părinte sau tutore poate fi devastatoare, există soluții eficiente pentru prevenirea consecințelor nedorite, precum consumul de droguri, și trebuie să ne asigurăm că copiii au acces la aceste soluții”, explică ea.

Potrivit lui Barun Mathema, profesor de epidemiologie la Mailman School of Public Health a Universității din Columbia, copiii din comunitățile dezavantajate afectate în special de pandemie sunt mai susceptibili de a experimenta efecte pe termen lung.

 

author avatar
Tudor Borcea
532 afisari

2 COMENTARII

  1. Dacă, măăă, a murit bietul om din te miri ce principală cauză sau omorît chiar de protocoalele și medicii pizdii (nu toți) și l-ați dat voi, autoritățile și ziaricii lui pește, mort de Covid, de tânăr. Vă înduioșați voi de copii? Hai, marș, javrelor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger