Cancelarul Angela Merkel a constatat, duminică, 18 iulie, devastarea „suprarealistă” lasată de puternicele inundații în vestul Europei, care au ucis cel puțin 191 de persoane în Germania și în Belgia, în timp ce multe altele sunt date dispărute.
Cancelarul german a vizitat satul Schuld, nu departe de Bonn, unde râul Ahr, transformat într-un torent furios, a distrus o parte din centrul istoric al localității.
Cel mai mare dezastru din istoria recentă a Germaniei
Încălzirea globală a fost acuzată atât de experți, cât și de politicieni. Merkel a cerut duminică să se facă un „efort foarte mare” pentru a accelera politicile climatice.
Această zonă a Renaniei-Palatinat, în sud-vestul Germaniei, este una dintre cele mai afectate regiuni și deplânge pierderea a 112 persoane, dintr-un total de 160 din țară. În Belgia, un nou blianț de 31 de morți a fost stabilit duminică seara de către autorități.
Emoționată, Merkel a vorbit cu localnicii care au pierdut totul, luând în considerare întreaga dimensiune a celui mai mare dezastru natural din istoria recentă a Germaniei.
„Limba germană are cu greu cuvinte care să descrie devastarea provocată”, a spus cancelarul.
Peisaje de coșmar
Ținând-o de mână pe lidera regional, Malu Dreyer, care suferă de scleroză multiplă, Angela Merkel s-a lăsat ghidată în peisaje de coșmar: poduri prăbușite, case sfârtecate și munți de resturi noroioase, scrie AFP.
Ea a promis că „guvernul federal și regiunile vor acționa împreună pentru a restabili treptat ordinea” în zonele sinistrate.
De miercuri, ajutorul de urgență de cel puțin 300 de milioane de euro va fi prezentat de guvern, înainte de un vast program de reconstrucție de câteva miliarde de euro.
Alertă nereușită?
Reparațiile clădirilor, drumurilor, căilor ferate, conductelor de apă sau instalațiilor electrice vor dura luni, chiar „ani”, a recunoscut seara Armin Laschet, președintele Renaniei de Nord-Westfalia, celălalt stat regional german foarte atins.
Șeful Asociației germane a orașelor și municipalităților, Gerd Landsberg, a cerut duminică modernizarea sistemelor locale de avertizare, deplângând că populația a avut „impresia că sunt ploi abundente” a căror „amploare nu a fost comunicată suficient de clar”.
„Am luat suficiente măsuri de precauție pentru a detecta astfel de evenimente la timp?”, s-a întrebat și ministrul Economiei, Peter Altmaier, promițând că se va face lumină asupra „ceea ce nu funcționează” .