AcasăȘTIRI EXTERNEPersecuțiile creștinilor: 4761 de credincioși uciși, 4277 închiși, 4488 de biserici atacate

Persecuțiile creștinilor: 4761 de credincioși uciși, 4277 închiși, 4488 de biserici atacate

Persecuțiile creștinilor: 4761 de credincioși uciși, 4277 închiși, 4488 de biserici atacate

Conform Indexului Mondial de Persecuție a creștinilor pentru 2021, peste 340 de persoane suferă pentru credința lor.

Indexul este un raport anual asupra persecuţiei globale împotriva creştinilor, ce conţine lista a 50 de ţări unde creştinii sunt cel mai aspru persecutaţi pentru credinţa lor. Publicat la începutul fiecărui an, lista se bazează pe date şi rapoarte de la lucrătorii ONG-ului Portes Ouvertes din câmpul de misiune, precum şi pe munca unor experţi care analizează şi cuantifică activitatea de persecuţie la nivel global.

Un drept fundamental este încălcat

Oricine, oriunde s-ar afla, ar trebui să poată trăi liber în acord cu religia pe care a ales-o, așa cum este scris în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Cu toate acestea, rapoartele Indexului arată încălcări grave ale acestui drept în multe țări.

Indexul 2021 arată că intensitatea discriminării și persecuției suferite de creștini s-a înrăutățit considerabil (perioada luată în considerare a fost1 octombrie 2019- 30 septembrie 2020). De 8 ani, persecuția a crescut constant. Numai între Indexul 2017 și Indexul 2021, persecuția împotriva creștinilor a crescut cu 8,11%.

Pentru prima dată, toate țările din clasament arată cel puțin un nivel foarte ridicat de persecuție; în cazul primelor 12, nivelul este chiar extrem.

Chiar dacă clasamentul indexului este limitat la 50 de țări, este clar că, în total, 74 de țări au prezentat niveluri extreme de persecuție, foarte puternice sau severe. Cel puțin 340 de milioane de creștini sunt afectați, sau unul din opt creștini din întreaga lume.

Peste 340 de persoane de creștini suferă pentru credința lor, adică un creștin din șase în Africa și doi creștini din cinci în Asia.

Pandemia a înrăutățit persecuțiile

În mai mult de zece țări asiatice, creștinilor, deja discriminați în perioade normale, li s-a refuzat ajutorul alimentar distribuit de autoritățile din țara lor, în 2020. În India, Myanmar, Bangladesh unii, creștini, foarte săraci, nu puteau supraviețui decât datorită hranei ajutor distribuită de ONG-uri. Această discriminare împotriva creștinilor în accesarea ajutorului alimentar a fost observată și în Sudan și Nigeria.

Creșterea violenței domestice

Rapoartele de pe teren privind răpirile, conversiilor forțate și căsătoriilor forțate ale femeilor și fetelor au crescut. Se estimează, de exemplu, că cel puțin 1.000 de tinere creștine pakistaneze au fost forțate să se căsătorească cu un musulman în perioada de studiu a Indicelui 2021. Creșterea sărăciei legată de criza Covid-19 este un factor agravant al traficului de persoane, în special traficul de femei creștine, care sunt vizate în special de crima organizată.

Satrapii bisericilor în China

Anul trecut, Doors Open a avertizat asupra impactului culturii supravegherii asupra libertății religioase din China. Această supraveghere intruzivă s-a intensificat în timpul luptei împotriva Covid-19. Anul acesta, China s-a reîntors în primele 20 de țări din Index pentru prima dată în zece ani.

Guvernul chinez a crescut restricții precum: confiscarea bunurilor creștinilor, inclusiv a bibliilor, a efectuat raiduri, a dat amenzi, a arestat preoți și conducători de biserici și a interzis cultele online.

Câmp liber lăsat grupărilor criminale din America Latină

În Columbia și Mexic, restricțiile impuse de pandemia Covid-19 au permis grupurilor criminale să își extindă controlul. Au reușit să-și extindă și mai mult controlul asupra bisericii în teritoriile pe care le domină și le controlează. Honduras și El Salvador s-au alăturat unor țări care nu sunt incluse în Indicele 2021 și care au niveluri ridicate de persecuție și discriminare din motive similare.

Persecuția creștinilor nu se oprește doar cu încălcarea libertății religioase (DUDH, art. 18). Acesta ia diferite forme care încalcă un set întreg de drepturi fundamentale: discriminare în educație sau muncă, crime, tortură, detenții arbitrare sau căsătorii forțate.

Indexul pentru 2021 pe portesouvertes.fr

author avatar
Tudor Borcea