AcasăȘTIRI EXTERNEPericolul Rusia. Trupele speciale ale SUA, în nordul Suediei. Operațiunea „Winter Sun...

Pericolul Rusia. Trupele speciale ale SUA, în nordul Suediei. Operațiunea „Winter Sun 2021”

Pericolul Rusia. Trupele speciale ale SUA, în nordul Suediei. Operațiunea „Winter Sun 2021”/Foto: Forsvarsmakten

Îngrijorarea cu privire la creșterea activității militare rusești și la deteriorarea situației de securitate face ca Suedia, țară non NATO, să caute o cooperare mai strânsă cu Statele Unite.

Mai multe grupuri din detașamentul operațional al forțelor speciale Alpha ale SUA (ODA 574) au participat recent la exercițiul Vintersol 2021 (Winter Sun 2021), care a constat în manevre militare, pe un frig extrem, alături de o brigadă suedeză.

Înainte de exercițiu, soldații americani au efectuat un antrenament hibernal la regimentul Norrbotten din Arvidsjaur, nordul Suediei.

„Mulți dintre noi avem multă experiență în mediul deșertic”, a declarat unul dintre soldații americani, se arată într-un comunicat de presă emis de Forțele Suedeze de Apărare.

„Clima foarte rece și cea foarte caldă au un lucru în comun, ambele sunt extreme și potențial fatale”.

Soldatul a explicat însă că există diferențe mari. „Totul durează mult mai mult în condiții de frig și zăpadă. Lucrurile simple, cum ar fi ieșirea din sacul de dormit și începerea rutinelor de dimineață sunt mult mai dificile”.

Misiuni de luptă „stealth”

Organizați în echipe mici, soldații forțelor speciale americane sunt foarte calificați pentru misiuni de luptă „stealth”. În timpul exercițiului cu suedezii, grupurile au avut sarcina de a se infiltra adânc în spatele liniilor inamice într-un mediu sălbatic și ostil.

Scopul era de a face posibilă lupta cu inamicul cu artilerie, au informat forțele armate suedeze.

„Ne-am dezvoltat mult capacitățile după ce am ajuns aici. Acum aș spune că abilitatea noastră de a face față iernii este la același nivel cu recruții suedezi după finalizarea formării de bază”, a spus unul dintre militarii americani, adăugând: „ Dar vrem să ne dezvoltăm și mai mult”.

În octombrie anul trecut, Suedia și-a prezentat planurile de apărare pentru următorii cinci ani, cu o creștere puternică a cheltuielilor pentru apărare, scrie The Barents Observer.

„Acesta este un semnal adresat poporului suedez și vecinătății noastre că luăm situația de securitate ca pe un lucru extrem de ”, a declarat ministrul apărării Peter Hultqvist.

Restabilirea a cinci regimente, între care Norrland Dragoon (k4) din Arvidsjaur, își propune o activitate în strânsă cooperare cu forțele militare din nordul Norvegiei și din Finlanda.

Tensiuni crescânde cu Rusia

Conform planului de apărare, forțele armate au sarcina de a studia măsuri suplimentare pentru a-și consolida prezența în nordul îndepărtat al Suediei într-o perioadă de tensiuni crescânde cu Rusia.

Suedia nu este membră a NATO, dar a semnat un acord de parteneriat pentru pace în 1994. În ultimii ani, armata SUA s-a antrenat din ce în ce mai mult în exerciții cu țările nordice.

La 7 aprilie, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a avut o convorbire telefonică cu omologul său finlandez, ministrul Apărării Antti Kaikkonen.

Cei doi și-au împărtășit înțelegerea cu privire la deteriorarea situației de securitate rezultată din intensificarea activităților ruse de-a lungul frontierei ucrainene, potrivit unei declarații a Pentagonului.

La fel ca Suedia, Finlanda nu este membră a NATO, ci un partener apropiat al Alianței.

author avatar
Tudor Borcea
549 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sunteti penibili ,bai,avortatii lui Radu Tudor.Nu rusia e pericolul ci javre ca voi care isi vand tara,familia,nevasta ,copiii pentru banii astora.Scarbe carefaceti sila.Huo!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger