AcasăȘTIRI EXTERNEPericol în Sicilia: vulcanul Etna a erupt din nou! (VIDEO)

Pericol în Sicilia: vulcanul Etna a erupt din nou! (VIDEO)

vulcan etnaPericol în Sicilia: vulcanul Etna a erupt din nou!

Vulcanul Etna, din insula italiană Sicilia, a erupt din nou. S-a întâmplat marţi dimineaţă, în craterul din sud-est cu expulzări de cenuşă şi lavă şi o intensificare a seismelor vulcanice, potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia.

„Iadul” s-a dezlănţuit în jurul orei locale 6:15, cu emisii de cenuşă, iar după 40 de minute s-a observat o reluare a activităţii vulcanice în craterul de sud-est, cel mai activ din ultimele erupţii ale Etnei.

Norul s-a întins pe o distanţă de 9 km

Norul eruptiv produs de activitatea vulcanică actuală a atins o înălţime de 9 kilometri, fiind vizibil din localităţile Catania şi Taormina şi se prevede să se îndrepte spre est-nord-est. INGV a constatat şi existenţa unei scurgeri de lavă în curs, care s-a revărsat peste crater şi se îndreaptă spre sud-vest.

S-au intensificat totodată şi mişcările seismice, care au început cu activitatea infrasonică, notează Institutul într-un comunicat. Centrul activităţii seismice se află în zona craterului sud-est, aflat la o înălţime de între 2.900 – 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Etna a crescut 33 m în înălţime

La date de 10 august, că ultimele erupţii produse în craterul de sud-est au dus la o creştere în înălţime a Etna cu 33 de metri, înălţimea vulcanului fiind acum de 3.357 de metri deasupra nivelului mării.

Din 1980, craterul de nord-est era considerat cel mai înalt al vulcanului sicilian, cu 3.324 de metri, care a ajuns să atingă cota maximă de 3.350 de metri în 1981, înainte ca laturile craterului să se erodeze.

author avatar
Andrei Ștefan
486 afisari
Zenville