AcasăȘTIRI EXTERNEPericol după cutremurul din Turcia: alertă de tsunami - VIDEO

Pericol după cutremurul din Turcia: alertă de tsunami – VIDEO

tsunamiPericol după cutremurul din Turcia: alertă de tsunami - VIDEO / captură video

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter, care a avut loc la o adâncime de 10 km, a fost înregistrat luni în sudul Turciei, fiind resimțit și în Cipru.

Potrivit directorului de cercetare geologică, Christodoulos Hadjigeorgiou, „mici tsunami” au fost înregistrate în largul coastei Famagusta, dar nu au fost cauzate pagube.

Cipru, lovit de tsunami

Cu toate acestea, dacă ar fi existat o alunecare de teren subacvatică, consecințele ar fi putut fi catastrofale, a declarat Hadjigeorgiou pentru CyBC.

Cutremurul a fost resimțit la ora locală 3:17 dimineața, în zona Gaziantep din Turcia, aproape de granița cu Siria. Au urmat șase replici de peste 5 pe scara Richter.

Cutremurul a fost puternic resimțit la o distanță de aproape 600 km de epicentru în Turcia, Irak, Georgia, Israel, Siria, Liban, Egipt și Cipru.

Alertă de tsunami în Italia

Autorităţile italiene au anunţat luni că au ridicat o alertă de tsunami care viza zona de coastă din sudul ţării, emisă după un puternic seism produs în cursul nopţii în centrul Turciei şi nord-vestul Siriei, care a ucis şi rănit sute de persoane, transmite Reuters.

Departamentul de Protecţie Civilă din Italia a emis un comunicat în care a recomandat populaţiei să se îndepărteze de zonele de coastă, însă ulterior a redus nivelul de alertă şi a transmis pe Twitter că alerta de tsunami a fost ridicată.

Traficul feroviar din regiunile sudice Sicilia, Calabria şi Apulia a fost sistat temporar ca măsură de precauţie, însă a fost reluat în cursul dimineţii, a precizat agenţia într-un comunicat.

author avatar
Andreea Vlad