AcasăȘTIRI EXTERNEPericol de moarte la schi în Austria. 13 morți pe pârtii de...

Pericol de moarte la schi în Austria. 13 morți pe pârtii de la deschiderea sezonului

Pericol de moarte la schi în Austria. 13 morți pe pârtii de la deschiderea sezonului / Foto: printscreen

Pârtiile de schi austriece au fost scena mai multor tragedii de la deschiderea sezonului, cu o serie de cinci decese între Crăciun și începutul anului. Lipsa zăpezii este unul dintre motivele acestei mortalități excesive.

Lipsa zăpezii are consecințe tragice. În Austria, 13 persoane și-au pierdut viața pe pârtiile de schi de la deschiderea acestora, la 1 noiembrie, relatează ziarul L’Alsace. Cauza este lipsa zăpezii de pe pârtii de la începutul sezonului și, mai ales, temperaturile mai ridicate care s-au instalat în unele părți ale Europei la sfârșitul lunii decembrie.

Cinci morți într-o săptămână

Cinci dintre cele 13 victime au murit într-o singură săptămână, între 25 decembrie și Anul Nou. O fetiță olandeză de 12 ani a murit după ce s-a lovit de un copac, pe 25 decembrie în Valea Zillerta, iar un turist belgian de 47 de ani a murit pe 27 decembrie în satul istoric de schi alpin  Sankt-Anton am Arlberg.

A doua zi, doi germani în vârstă de 17 ani au fost găsiți morți după o cădere pe o pârtie din Kitzbühel, iar o altă schioare olandeză a murit după o cădere pe ghețarul Hintertux, la 1 ianuarie.

13 decese de la începutul sezonului reprezintă dublul mediei din anii precedenți. În timp ce numărul total de răniri este în ușoară scădere, numărul de răniri grave este mai mare. Autoritățile invocă lipsa zăpezii proaspete de pe marginea pârtiilor, care de obicei amortizează eventualele căderi.

Sunt menționate și alte motive, cum ar fi condițiile de îngheț, tot din cauza temperaturilor blânde, deoarece acum ploaia cade pe zăpada rămasă la sol și o îngheață.

Un ultim element care poate ajuta la explicarea acestui exces de mortalitate este faptul că pârtiile austriece au fost foarte ocupate în ultima vreme.

author avatar
Tudor Borcea