AcasăȘTIRI EXTERNEPenurie de antibiotice în UE. 25 de țări raportează lipsuri în fața...

Penurie de antibiotice în UE. 25 de țări raportează lipsuri în fața infecțiilor invazive

Penurie de antibiotice în UE. 25 de țări raportează lipsuri în fața infecțiilor invazive / Foto: printscreen

Agenția Europeană pentru Medicamente investighează o penurie cronică de antibiotice în întreaga Europă, unde aproape toate țările raportează deficite de aprovizionare.

 

25 din cele 27 de țări din Uniunea Europeană au raportat penurii locale, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Steffen Thirstrup, directorul medical al European Medicines Agency (EMA).

Penurie de amoxacilină în întreaga UE

„Nu am ajuns încă la fondul cauzei principale, dar știm că există o cerere crescută”, a spus Thirstrup, referindu-se la o creștere a cazurilor de infecții cu streptococul A.

La începutul acestei săptămâni, European Center for Disease Prevention and Control și Organizația Mondială a Sănătățșii (OMS) au avertizat cu privire la creșterea numărului de cazuri grave de infecții invazive cu streptococul A, mai mulți copii murind din cauza acestei boli.

Antibioticele amoxicilină și amoxicilină cu acid clavulanic sunt ambele în criză de aprovizionare în întregul bloc comunitar. Pe lângă tratarea streptococului A, aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea infecțiilor urechilor, plămânilor, sinusurilor, pielii și tractului urinar.

„Știm de la câțiva dintre producători că au probleme legate de capacitatea de producție, unele dintre ele legate de lipsa de personal”, a declarat Thirstrup, informează Politico.

„Așadar, nu este vorba atât de a fi capabili să producă medicamentele, ci de a scoate produsul final și de a-l aduce pe piață”, a adăugat el.

În cadrul atribuțiilor sale extinse ca urmare a pandemiei Covid-19, EMA joacă acum un rol în monitorizarea penuriei de medicamente în Europa și în coordonarea activităților de prevenire a penuriei sau de atenuare a efectelor acesteia.

Marco Cavaleri, șeful departamentului de amenințări pentru sănătate din cadrul agenției, a avertizat însă că antibioticele trebuie folosite doar cu prudență și nu pentru a trata infecțiile virale.

Utilizarea excesivă și abuzivă de antibiotice este unul dintre factorii cheie ai rezistenței la antimicrobiene.

author avatar
Tudor Borcea
526 afisari

2 COMENTARII

  1. Pai, nu adus la disperare fabricile romanesti de medicamente tocmai ministrii USR ?
    Era mai bun importul.

  2. Tratati-va cu globalizare pe piine acum, mincamia-ti POOOOOLA..

    Futuva-n gura de ticalosi proshtii si coruptzi..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger