Compania de utilități Uniper, un gigant energetic din Germania, care a obținut luna trecută un ajutor de stat de 15 miliarde de euro, a raportat o pierdere netă de 12,3 miliarde de euro (12,5 miliarde de dolari) pentru primul semestru, în principal din cauza scăderii livrărilor de gaze rusești care au obligat-o să cumpere la prețuri mai mari din alte părți.
„Uniper a jucat, timp de luni de zile, un rol crucial în stabilizarea aprovizionării cu gaze a Germaniei – cu prețul unor pierderi de miliarde de euro rezultate din scăderea bruscă a livrărilor de gaze din Rusia”, a declarat directorul general Klaus-Dieter Maubach.
Sugrumați de Nord Stream 1
Uniper (UN01.DE), cel mai mare importator de gaze rusești din Germania, a declarat că mai mult de jumătate din pierderea netă s-a datorat reducerii semnificative a livrărilor de gaze de la Moscova, care a redus fluxurile prin conducta Nord Stream 1 la doar o cincime.
Pierderea include, de asemenea, deprecieri de 2,7 miliarde de euro legate de gazoductul Nord Stream 2, care a fost anulat și pe care Uniper l-a susținut financiar, pe lângă deprecierile de active ale diviziei sale rusești Unipro, scrie Reuters.
Ca parte a planului de salvare a statului, Germania va prelua o participație de 30% din Uniper și a promis linii de credit de 9 miliarde de euro prin intermediul creditorului de stat KfW , din care au fost scoase 5 miliarde de euro.
„Acest lucru va preveni o reacție în lanț care ar face mult mai mult rău. Prioritatea noastră principală acum este implementarea rapidă a pachetului de stabilizare”, a declarat Maubach. Uniper se așteaptă ca pachetul să fie aprobat în cadrul unei adunări generale extraordinare din toamnă.
De asemenea, Uniper a declarat că nu poate oferi o perspectivă pentru 2022, spunând doar că se așteaptă la o pierdere. Profitul este prognozat să se îmbunătățească anul viitor, iar obiectivul este de a părăsi „zona de pierderi” la începutul anului 2024, a declarat directorul financiar Tiina Tuomela.
Uniper a spus că situația actuală din Rusia ar putea duce, în cel mai rău caz, la exproprierea sau pierderea controlului asupra Unipro, la care deține 83,7%, dar pe care vrea să o vândă cât mai curând posibil.
Nu-si mai inchid centralele atomice si termocentralele acesti urmasi a lui Hitler?
Oare cine a facut sa se ajunga in situatia asta?