AcasăȘTIRI EXTERNEPentru majoritatea rușilor, Covid-19 este o „armă biologică” creată de om

Pentru majoritatea rușilor, Covid-19 este o „armă biologică” creată de om

Pentru majoritatea rușilor, Covid-19 este o „armă biologică” creată de om

Aproape două treimi dintre ruși cred că Covid-19 este o „armă biologică” creată de om, potrivit unui sondaj publicat luni de centrul independent Levada.

Pentru observatori, aceste rezultate sunt o mărturie a neîncrederii tradiționale a cetățenilor din Rusia în autorități, accentuată de lipsa de transparență în gestionarea pandemiei Covid-19 și de relațiile tensionate MoscovaOccident.

Conform acestui studiu efectuat pe un eșantion de 1.600 de persoane, doar 23% dintre ruși consideră că apariția coronavirusului este un fenomen natural „fără intervenție umană”, în timp ce 64% consideră că este „artificial și constituie o nouă armă biologică”.

Cei care împărtășesc cel mai mult teza unei origini artificiale a Covid-19 se găsesc în segmentul de vârstă  40-54 de ani, în proporție de 71%.

Același sondaj indică faptul că proporția rușilor dispuși să fie vaccinați împotriva Covid-19 a crescut în două luni de la 38% la 30%. Dintre cei care refuză vaccinarea, 37% evocă frica de efectele secundare, 23% așteaptă rezultatele studiilor clinice și 16% „nu văd sensul” vaccinării.

La început întâmpinat cu scepticism, vaccinul rusesc Sputnik V a convins totuși experți independenți, revista medicală The Lancet stabilindu-i eficacitatea la 91,6% împotriva formelor simptomatice ale Covid-19.

Neîncrederea în autorități, moștenire din vremea URSS

Dar neîncrederea rușilor față de Kremlin, moștenită din URSS, rămâne tenace și accentuată de lipsa de transparență.

Bilanțul cotidian al deceselor din cauza Covid-19 a fost stabilit luni la 86.455, în timp ce agenția de statistici Rosstat a indicat, la începutul anului, că 162.429 de persoane diagnosticate cu Covid-19 au murit între aprilie și decembrie și că excesul de mortalitate din 2020 în Rusia față de 2019 este de peste  320.000 de morți.

Pe de altă parte, numărul rușilor vaccinați nu este nici el comunicat în mod regulat. Săptămâna trecută, un oficial al Ministerului Sănătății a declarat, în timpul unei conferințe de presă, citat de agenția de știri TASS, că patru milioane de ruși au primit vaccinul.

Vaccinul Sputnik V, o armă ideologică

„Lansat de Kremlin ca o armă ideologică, fără a aștepta nici măcar rezultatele studiilor clinice, vaccinul Sputnik V este evitat de ruși care sunt deja suspicioși cu privire la industria farmaceutică”, a declarat sociologul Alexeï Levinson, de la Levada Center, scrie SoudOuest.fr.

Potrivit acestuia, rușii sunt, de asemenea, mai predispuși la teoriile conspirației în perioadele de tensiune, așa cum se întâmplă în prezent când Vladimir Putin și Occidentul sunt la cuțite pe mai multe probleme. „Populația rusă se simte asediată de Statele Unite și Occident”, a spus Levinson.

 

author avatar
Tudor Borcea
213 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger