AcasăȘTIRI EXTERNEPentagonul spune că urmărește îndeaproape activitățile Rusiei în Arctica

Pentagonul spune că urmărește îndeaproape activitățile Rusiei în Arctica

Pentagonul spune că urmărește îndeaproape activitățile Rusiei în Arctica/ Foto: Facebook

Apărarea SUA monitorizează „foarte atent” activitatea rusă în Arctica, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby. Pentru Moscova, aceste mișcări sunt de natură „defensivă” și nu reprezintă „un pericol pentru alte țări”.

În timpul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Washingtonul monitorizează activitățile Moscovei în Arctica. El a făcut anunțul ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la faptul dacă Statele Unite sunt îngrijorate de „activitățile militare” rusești din regiunea arctică, care ar putea include „teste nereglementate” de arme.

Recunoscând că această regiune cheie este „vitală” pentru apărarea SUA și ca „potențial coridor strategic între regiunea Indo-Pacifică, Europa și Statele Unite”, Kirby a explicat că acest caracter strategic a făcut Arctica „vulnerabilă la o concurență sporită”.

Potrivit lui Kirby, SUA se angajează să apere interesele naționale în Arctica, precum și să susțină „ordinea bazată pe reguli” în acest domeniu. Ca răspuns, reprezentantul Departamentului Apărării al SUA a refuzat să „intre în detalii” cu privire la datele serviciilor americane de informații.

Rusia, care se pregătește să preia, pentru următorii doi ani, președinția Consiliului Arctic (for interguvernamental al statelor care au o parte din teritoriul lor în acest spațiu – adică Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia și Islanda), a declarat în repetate rânduri că activitățile cu caracter defensiv nu reprezintă o amenințare la adresa securității altor țări arctice și sunt compatibile cu situația politică și militară din regiune.

Să spargem gheața arctică. Cu trei submarine nucleare, tovarăși !

Iată și ultima activitate cu caracter „defensiv” a Rusiei. La sfârșitul lunii trecute, pentru prima dată în istoria Marinei Militare a Rusiei, în Arctica, trei submarine nucleare purtătoare de rachete au ieșit concomitent la suprafață, spărgând stratul de gheață, a anunțat comandantul șef al Marinei Militare a Rusiei, Nikolai Evmenov, în timpul raportului prezentat președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind expediția arctică „Umka-2021”.

Un mesaj limpede. Evmenov a raportat că, pentru prima dată în istoria Marinei Militare a Rusiei, de sub gheață au ieșit la suprafață, „cu același scop și plan, la momentul stabilit și într-un perimetru cu raza de 300 de metri”, trei submarine nucleare, potrivit Vești din Rusia.

Comandantul șef a precizat, totodată, că stratul de gheață a avut o grosime de un metru și jumătate.

Tot pentru prima dată în istoria Marinei Militare a Rusiei, două avioane de luptă MiG-31 au executat un zbor în regiunea polară, cu alimentare în aer și survolând punctul geografic al Polului Nord.

 

author avatar
Tudor Borcea
273 afisari

2 COMENTARII

  1. Rusia se intoarce în anii 80.Cine deține mai multe rezerve de apa dulce traieste mai mult.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger